İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin öğrencilerin ahlaki gelişimine etkisi: Kohlberg'in ahlak gelişimi kuramı açısından bir değerlendirme
The influence of religious education on moral develpoment in primary school: From the point of Kohlberg?s moral development theory
- Tez No: 231150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlaki gelişim, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Din Psikolojisi, Kohlberg, Moral Development, Religion Culture and Moral Knowledge Lesson, Religious Psychology, Kohlberg
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kuramsal çerçeve ile desteklenen bir alan araştırması olan bu çalışmanın temel konusu; ilköğretim 6. 7. 8. sınıf DKAB derslerinin öğrencilerin ahlaki gelişimine etkisinin Kohlberg'in kuramı dikkate alınarak değerlendirilmesidir.Kohlberg'in ahlaki gelişim kuramına göre değerlendirmenin temel amaç olduğu araştırma, DKAB dersi öğretim programındaki ahlaki konulara ilişkin yargıları öğrencilerin nasıl açıkladıkları araştırılmıştır. Bağımsız değişken olarak kullanılan öğrencinin cinsiyeti, sınıf düzeyi, doğum tarihi, anne-babasının eğitim durumu, mesleği ve gelir durumu ile öğrencinin ahlaki gelişimi arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Ahlaki yargılara ilişkin öğrencilerin verdiği cevaplar, Kohlberg'in kuramı esas alınarak değerlendirilmiştir. Elde edilen cevaplar çerçevesinde ahlaki yargılar ile öğrencilerin ahlaki gelişim düzeyi arasındaki ilişki ortaya konmuştur.Cinsiyet ve ahlaki gelişim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak, kız öğrencilerin anne-babaya itaat fikrine daha bağlı oldukları görülmüştür. Kız öğrenciler ahlaki davranışlarında başkalarının takdir ve onayına daha çok önem vermişlerdir. Kız öğrenciler toplumda kabul görme fikrine erkeklerden daha yatkındırlar. Elde edilen oranlara göre kız öğrenciler huzur fikrine erkeklerden daha çok önem vermektedirler. Yaşın artması ile ahlaki gelişim düzeyinin yükselmesi ile öğrencilerin ahlaki gelişim düzeyleri ile anne-babanın öğrenim düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ailelerin gelir durumu ile öğrencilerin ahlaki gelişim düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde geleneksel döneme dâhil olan öğrencilerin çoğunun alt gelir grubunda olduğu görülmüştür. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun, ahlaki davranışlarında anne-babasını örnek aldıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a field research that is based on evaluation of effect of religious education in primary school on moral development of student from the point of Kohlberg?s Moral Development theory.Data is collected from 6. 7. 8. grades students. In this study how students explain the moral ideas in curriculum. Student?s gender, grade, date of birth and level of education, occupation and level of income of parents were used as independent variables.In this study was not found any relation between students? gender and level of moral development. However, according to the data, it is seen that female students are aimed more to obey parent than males. Female students showed an approval of others in moral behavior. Female student are more ready to accept social rules than males. There was not found any correlation between age, parents? education level, parents? income and students? moral development. It was seen that most of students who are at traditional moral stage are from low income level of families. It was seen that most of students take their parents as model.