5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında şerefe karşı suçlar
Crimes against honour within the scope of the Turkish Penal Code Issued Under no 5237
- Tez No: 231157
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hakaret, sövme, şeref, Defamation, cursing, honour
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Tezin konusu, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda düzenlenen hakaret ve kişinin hatırasına hakaret suçlarında korunan hukuki yarar, mağdur ve fail kavramları, suçların unsurları, nitelikli halleri, özel görünüş biçimleri ve bu suçlara ilişkin usul hükümleridir.Bu tez çalışmasıyla elde edilmek istenen amaç, ceza hukuku bilim dalına bilimsel katkı sağlayabilmek, tartışmalı olan hükümleri ve bazı düzenlemelerle ilgili eleştirileri ortaya koyup, bu kapsamda çözüm yollarını tespit etmek ve uygulamacılara bu konularda ışık tutabilmektir.Eser, beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hakaret suçunda korunan hukuki yarar, hakaret suçunun fail ve mağduru açıklanmaktadır. İkinci bölümde hakaret suçunun unsurları ve nitelikli halleri irdelenmektedir. Üçüncü bölümde hakaret suçunun özel görünüş biçimleri, ceza sorumluluğunu azaltan ve kaldıran haller üzerinde durulmaktadır. Dördüncü ve beşinci bölümlerde ise uygulanacak usul hükümleri ele alınmaktadır.Tez çalışmasından elde edilen en önemli veri, 765 Sayılı Türk Ceza Kanununun yürürlükten kaldırılması ile ceza hukukumuzda başlayan yeni dönemde bireyi ve insan haklarının korunmasını merkeze alan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun şerefe karşı suçlarla ilgili hükümlerinin, 765 Sayılı Türk Ceza Kanunundan daha bireyci, kamusal yararla bireysel yarar arasında kurulmaya çalışılan denge itibariyle de daha olumlu düzenlemeler içerdiğidir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the defamation and defamation against the memory of the person crimes regulated through the Turkish Penal Code, the legal interest protected in these crimes, the concepts of aggrieved and perpetrator, elements of the crimes, their special aspects, their major cases and the provisions of procedure pertaining to these crimes.The purpose intended to be obtained through this thesis study is to provide scientific contribution to the science of crime law, to reveal the criticisms related to the discussed provisions and some regulations, and within this scope, to determine the solutions and offer an insight to implementers concerning these subjects.The work consists of five sections. In the first section, the legal interest protected in the defamation crime and the aggrieved and the perpetrator of the defamation crime is explained. In the second section, constitute the elements of the defamation and major cases of defamation crime are examined thoroughly. In the third section, special aspects of the defamation crime, circumstances reducing and eliminating the penal responsibility are deliberated. As for the fourth and fifth sections; the provisions of procedure to be implemented are discussed.The most important data obtained from the thesis study is that, the Turkish Penal Code taking the protection of the individual and human rights in a central position in the new era of our penal law initiated, the provisions appearing in the Turkish Penal Code was more individualistic and containing more positive regulations concerning the balance tried to be established between public interest and individual interest compared to the (Former) Turkish Penal Code.