Sigorta şirketlerinde muhasebe uygulamaları ve finansal oranlarının yıllar itibariyle karşılaştırmalı analizi
Annual comparative analysis of accounting methods and financial ratios at insurance companies
  1. Tez No: 231220
  2. Yazar: ELMAS DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAFET AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Financial Ratios, Financial Statements, Insurance, Insurance Accounting, Technical Reserves
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Sigorta işletmeleri finansal kuruluşlar olarak, sermaye birikimi ve ekonomik gelişme açısından göz ardı edilemeyecek yatırım kaynaklarına sahiptirler. Sigorta şirketleri bünyesinde biriken fonların çeşitli yatırımlara dönüştürülmesi ekonomik gelişme ve üretkenliğin arttırılması açısından büyük önem taşımaktadır.Finansal sistemin önemli bir parçası olan sigortacılık sektörü yapısı itibariyle diğer sektörlerden önemli ölçüde farklılaşmakta ve bu farklılık sigorta şirketinin muhasebe işlemlerine ve finansal tablolarına yansımaktadır.Bu çerçevede, yapılan çalışmada, sigorta işletmelerinin muhasebe uygulamaları ve finansal tablolarının ülkemiz düzenlemeleri açısından durumu incelenmiş, sigortacılık işlemleri ile sigorta muhasebesinin özelliklerine değinilmiş ve borsada işlem gören sigorta şirketlerinin finansal oranlarının yıllar itibariyle karşılaştırmalı analizi yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : Finansal Oranlar, Finansal Tablolar, Sigorta, Sigorta Muhasebesi, Teknik Karşılıklar.
Özet (Çeviri)
As financial establishment, insurance companies have huge investment sources for economical development and capital accumulation. Converting accumulated funds of insurance companies to investments have importance for economic improvement and productivity.As a one of the most important piece of financial system, insurance sector acquire a different character and this situation reflect their financial reports and interim statements.In conclusion, insurance accounting and financial reports are analyzed, their operations and accounting are mentioned and insurance companies? financial ratios are checked and analyzed by years.