Faktör puan yöntemi iş değerlemesinin mavi yakalılarca algılanması, tutum ve davranışları üzerine etkileri: Bozüyük Eti Gıda Sanayi ve Ticaret a.Ş'de bir uygulama.
The impact of factor point method of job evaluation on attitudes and behaviors of blue-collar workers: a study at Bozuyuk Eti Gıda INC.
  1. Tez No: 231241
  2. Yazar: CEVDET CANDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSA İPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eşit Davranma ve Eşit İşe Eşit Ücret, Faktör Puan Yöntemi, Güdüleme, İş Değerleme, İş Tatmini, Kariyer
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
İşletmeler, faaliyetlerini verimli bir şekilde sürdürebilmeleri için çalışanları üzerinde değişik yönetim teknikleri uygularlar. Bir çok işletme, en önemli girdi kaynağı olan işgücünü, yaptıkları iş bakımından değerleyip, ?insana göre iş? değil, ?işe göre insan? istihdam ederek verimli ve kârlı bir üretim yapmak veya hizmet sunmak amacıyla işletmede yapılacak işlerin bilimsel anlamda değerlemesini yaparlar.Faktör Puan Yöntemi İş Değerlemesi, işler üzerine kurulmuş bir sistem olup, işi yapanı değil, işin kendisini değerlendirir. Sistemde işler gruplandırılarak puanlandırılır ve listelenir. Değerleme sonucunda bir ? toplam puan? değeri oluşur. Bir işin toplam puan değeri ne derece yüksek ise, o işi yapacak olan çalışanın o derecede nitelik veya sorumluğa sahip olması gerektiği anlaşılır.Bu çalışmanın birinci bölümünde, İş Değerleme Sistemi hakkında bilgiler verildikten sonra ikinci bölümünde, İş Değerleme Yöntemleri, İşlerin Değerlenmesi ve İş Değerlemesinin Öneminden bahsedilmiştir.Üçüncü bölümde ise, Bozüyük Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de, Faktör Puan Yöntemi İş Değerlemesi ile mavi yakalı çalışanların yaptığı işlerin, 4 ana kritere bağlı 14 faktör yardımı ile iş değerleme uygulaması incelenmiş, bu uygulamanın mavi yakalı çalışanların tutum ve davranışları üzerine etkilerini araştırmaya yönelik, işletmede çalışan 100 mavi yakalı işgören üzerinde 30 sorudan oluşan anket çalışması yapılmıştır. Anket sonucunda elde edilen verilerin SPSS uygulamasına tabi tutulması sonucunda, iş değerleme uygulamasının, Bozüyük Eti Gıda işletmesinde çalışan 100 mavi yakalı işgörenin; İş Tatmini algılamaları olumlu yönde etkilediği, Eşit Davranma ve Eşit İşe Eşit Ücret, Güdüleme ve Kariyer algılamalarını ise olumlu yönde etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Firms implement various managerial technics for effective management of human resources. Therefore, they apply professional HRM perspectives, such as job evaluation, to increase efficiency and rantability in services and production. Because job evaluation provides a firm of evaluating their employees in terms of jobs they do.Factor Point Method of Job Evaluation evaluates organizational jobs but not employees. In the method, jobs are grouped and pointed, and listed according to total point they obtained at the end of the job evaluation. The higher the job has total point, the higher the employee has more responsibility and job qualifications.Therefore, this study has three parts. The first includes information about Job Evaluation Systems. The second part discusses Job Evaluation, Methods, and Importance of Job Evaluation.The third part investigates the application of job evaluation and factor point method at Bozuyuk Eti Gıda Inc. Factor Point Method in the study is based on four major criterias including 14 factors, and the survey has 30 questions and applied to 100 blue-collar workers to observe the impact of job evaluation on attitudes and behaviours of blue-collar workers. Although the study results in that job evaluation has a positive impact on job satisfaction, it does not impact motivation, career, equal behavior and equal wage on attitudes and behaviors blue-collar workers.Keywodrs: Equal Behavior and Equal Wage, Factor Point Method, Motivation, Job Evaluation, Job Satisfaction, Career.