Kurumsal risk yönetiminde iç denetimin rolü ve bir uygulama
The role of internal auditing corporate risk managemenet and an implementation
- Tez No: 231265
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Internal Audit, Internal Control, Corporate Govarnance, Risk Management, Tranceparancy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada, kurumsal risk yönetiminin etkinliğini sağlamada iç denetimin rolü araştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, konuya ilişkin olarak temel kavramlar ve genel bilgiler ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde iç denetimin ve iç denetçinin risk yönetiminde üstlendiği yeni rol ve iç denetim konusundaki değişiklikler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, kurumsal yönetim ile risk yönetimi arasındaki ilişki ve buna paralel olarak iç denetimin kurumsal risk yönetimindeki rolünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Kurumsal risk yönetimi dönüşüm süreci kurumsal risk yönetiminin kuruma faydaları ve kısıtlamaları teorik bir çerçevede incelenmiştir. Ayrıca, özel bir şirkette kurumsal risk yönetiminde iç denetim faaliyeti üzerine bir uygulama çalışması yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : İç Denetim, İç Kontrol, Kurumsal Yönetim, Risk Yönetimi, Şeffaflık.
Özet (Çeviri)
In this study, it?s investigated the role of internal audit to provide the influence of corporate risk management. In the first part, basic instruments and general information had been explained in-detail. In the second part it?s been defined new roles and the changes in the subject of internal audit, taken by internal audit and auditor. In the tird part, it?s aimed to find the relationship between corporate management and risk management beside the rol of internal audit in corporate risk management. Moreover it?s analyzed its conversion phases, profits and restrictions to organization ?in a theoretical framework. Nearby it?s been done an implementation trial of internal audit activities at corporational risk management in a private firm.