Pazarlama'da kültür kodu ve üçlü beyin teorisi ?Bursa ilinde konut ürünü üzerine bir uygulama?
Culture code and truine brain hipotesis in marketing ?an implementation on housing in province of Bursa?
  1. Tez No: 231298
  2. Yazar: MAİA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Evrimi, Kültür, Kültür Kodu, Pazarlama, Üçlü Beyin Teorisi, Evolution Of Brain, Culture, Culture Code, Marketing, Truine Brain Hipotesis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışmanın ana fikri Clotaire Rapaille tarafından keşfedilmiş ve Türkiye'de henüz bilinmeyen Kültür Kodu kavramıdır.Sorbonne Üniversitesi Politika Bilimleri ile Psikoloji Yüksek Lisansı ve Tıbbi Antropoloji Doktorası sahibi Fransız asıllı Amerikan bilimadamı Rapaille, Archetype çalışmaları, ürün ve müşteri davranış şifreleri alanında uluslararası bir otorite konumundadır, bu konularda 14 kitabın da yazarıdır. Archetype Discoveries Worlwidein kurucusu olan Rapaille, 30 yılı aşkın süredir müşteri davranışlarının bilinçaltı şifrelerinin çözülmesi konusunda çalışmalar yapmaktadır. Sorbonne, Michigan State University, New York State University, University of California Los Angeles'ın da aralarında olduğu pek çok üniversitede dersler vermektedir, konusunda lider pek çok firmanın da danışmanlığını yapmaktadır.Rapaille pazarlama dünyasına, tüm dünyadaki akademisyenlerin daha önceleri üzerinde çalışmakta olduğu archetype'la kavramını (Jung, 2003), ?üç seviyeli beyin? fikri ile birleştirerek geliştirmiştir. Bu senteze göre; her millet, kültürü içinde belli kavramlara çok değişik çağrışımlar (kodlar) yüklemektedirler. Rapaille bu sebeple danışmanlık yaptığı şirketlere ürünlerini pazarlamadan önce satış yaptıkları ülkenin ?kültür kodlarını? ortaya çıkarmaları gerektiğini söyler, herhangi bir ürünün örneğin; bir arabanın satılacağı ülkede insanların bilinçaltında nasıl kodlanmış olduğunun anlaşılmasından sonra pazarlanmalıdır. Rapaille bu amaçla, o ülke insanlarıyla, yine kendi bulduğu özel bir ?keşif seansı? uygulamakta böylece ürünün reklam kampanyasına başarıyla yön verebilmektedir.Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Pazarlama ve Kültür kavramları verilmektedir. İkinci bölümde Clotaire Rapaille, Kültür Kodu Teorisi ve İnsan Beyni ile ilgili geniş bilgi yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise Bursa İlinde konut ürünü üzerine bir uygulama yer almaktadır.Çalışmanın örneklemi çeşidi olarak; elde mevcut ve araştırmaya katılmak isteyen bireylerden oluşan ulaşması kolay (convenient sample) olarak belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemi; Bursa İlinde Türk kültürü içinde büyümüş 25 yaş üstü Bursa'da yaşayan 8 bayan 9 erkek olmak üzere toplam 17 kişiden oluşmaktadır.Seanslar; Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü son sınıf öğrencileri oluşan iki yardımcım tarafından uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main idea of our study is the concept of Culture Code which was discovered by Clotaire Rapaille and unknown in Turkey as yet.The American scientist Rapaille who is of French origin has got a masters from Sorbonne University in Political Sciences and Psychology and a PH.D in Anthropology. He presently lectures in several universities among which are The Sorbonne, Michigan State University, New York State University and the University of California at Los Angeles. Rapaille who is an international authority in the field of Archetype studies, product and customer behaviour codes, is the author of 14 books which he has written on these subjects. Rapaille who is the founder of Archetype Discoveries Worldwide has undertaken studies for more than 30 years on the subject of solving the subconscious codes of customer behaviours and has provided consultancy services to lots of firms which are leaders in this field of activity.Rapaille brought to the marketing world the archetype concept which he had previously been working on in the academic world by combining it with the idea of a three level brain. According to this synthesis, every nation gives very different codes for certain concepts in their culture. For this reason, Rapaille tells the companies in which he gives consultancy services to bring to light the ?Culture Codes? of the countries in which they sell their goods before the marketing of their products, in other words a product, for example a car, should be marketed after the understanding of how it is coded in people?s subconscious in the country in which it will be sold. For this purpose Rapaille carries out a special ?discovery session?, which he had found himself, with that country?s people and consequently he is able to successfully conduct the advertising campaign of the product..Our thesis comprises three sections; the first section is devoted to the concept of Marketing and Culture. In the second section; there is extensive information relating to Clotaire Rapaille?s Culture Code Theory and The Human Brain. In the third section; an implementation on housing in the province of Bursa is outlined.In our implementation the convenient sample (it is a sampling that is easy to obtain, available and done on the individuals who want to participate in the research) has been used and as a sampling a total of 17 Turks 8 of whom are female and 9 male, live in Bursa, over the age of 25 and brought up in the Turkish Culture in Bursa has been used.The sessions were carried out by 2 assistants of mine who are the senior class students in Uludağ University Science and Arts Faculty, Department of Psychology.