Öğretmenlerin kişilik özelliklerinin not verme davranışlarına etkisi
The effect of teachers personalities on their grading behaviors
- Tez No: 231302
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kisilik, Ölçme Degerlendirme, Not Verme Davranısı, Ögretmen, Bes Faktör Kisilik Kuramı, Personality, Measure and Evaluation, Grading Behavior, Teacher, Five Factor Model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalısma ögretmenlerin kisilik özelliklerinin not verme davranısları üzerindeki etkisinin ortaya çıkarılmasını amaçlanmaktadır. Bu dogrultuda lise ögretmenlerinden seçilen bir örneklem üzerinde anket uygulaması gerçeklestirilerek ögretmenlerin kisilik özellikleri ve not verme davranısları incelenmistir. Arastırma sonuçlarına göre bes kisilik boyutu içerisinden sorumluluk bilinci ve dısadönüklük kisilik özelliklerinin ögretmenlerin not verme davranısları üzerinde anlamlı düzeyde etkili oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
This study aims at exploring the effect of teachers? personality traits on their grading behaviors. To this end, a survey is conducted on a sample from lyceum teachers and the relationship between teachers? personality traits and their grading behaviors is investigated. According to the results, it is revealed that conscientiousness and extroversion personality traits among the five personality factors have significant effect on teachers? grading behavior.