Üretim sistemlerinin yeniden yapılanması sürecinde istihdam üzerindeki etkiler
The impact on employment in the restructuring process of production systems
  1. Tez No: 231303
  2. Yazar: SELCAN ÇINAR ÖNAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIZA HALUK KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, Teknoloji, Çimento Sektörü, Employment, Technology, Cement Sector
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Üretim sistemlerinin yeniden yapılanması sürecinde teknolojideki gelişmeler üretim sürecindeki teknik-örgütsel yapının merkezine yerleşmiştir. Üretim sistemlerinde süreç içinde artan işsizlik araştırmacıları teknoloji-işsizlik arasında bir korelasyon ilişkisinin varlığını araştırmaya itmiştir. Üretim sistemleri yeni teknolojileri daha yoğun kullandıkça bu yeni teknolojilerin iktisadi etkileri de tartışmaların merkezine oturmuştur. Bu çalışma, üç temel bölümden oluşmaktadır. Yürütülen tartışma merkeze ?Yaratılmaya çalışılan yeni dünya için ne gibi bir istihdam modeli oluşturulmaktadır?? sorusunu almaktadır. Birinci bölümde; bir üretim sistemi olan Fordizmin krizi ile birlikte yaşanan post-fordist yeniden yapılanmasına değinilmiştir. Post-fordizm teorilerinin, dayandıkları kriz teorileri ve krizden çıkış dinamiklerine dair öngörülerde ortak noktalarda buluştuklarını, ancak önemli vurgu farkları bulunduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. İkinci bölüm; teknolojik gelişmelerin esnek istihdam kavramı ile ilişkisini kurarken, emek gücünde meydana gelen değişime değimektedir. ?Post-fordist teoriler, kapitalizmi her biri istikrarlı ve değişmeyen niteliklerle/koşullarla tanımlanabilen tarihsel dönemlerden oluştuğu varsayımından hareket etmektedirler.? (Webber, 1991, s.181) Bu nedenle her bir döneme şeklini veren istikrar koşulları ortadan kalkması ile o dönem sona ermekte ve yeni istikrar koşullarının arandığı bir geçiş dönemi başlamaktadır tespiti ile istikrar arayışında esnekliğe vurgu yaparlar. İkinci bölüm bu anlayış doğrultusunda ortaya çıkan yeni çalışma biçimlerine değinmektedir. Üçüncü bölümde teknoloji-istihdam ilişkileri üzerinde geliştirilen teorik açıklamalar teknolojik gelişmenin işsizlik oranı üzerindeki etkisi bağlamında incelenmiş ve üç alt başlıktatoplanmıştır. Bu alt başlıklardan ilki genel denge yaklaşımıdır ve kaynağında Say ve Smith'in görüşleri yer almaktadır. Burada yaklaşımın temel dayanağı,teknolojik gelişme işsizliğe neden olmamaktadır,çünkü iktisadi sistem teknolojik gelişmenin bozduğu dengeyi otomatikman düzeltecek mekanizmalara sahiptir argümanıdır. İkinci alt başlık,dengesizlik yaklaşımıdır ve kaynağında Ricardo'nun görüşleri yer almaktadır. Burada yaklaşımın temel dayanağı,iktisadi sistem kendi kendini düzeltebilecek mekanizmalara sahip olmadığından teknolojik gelişmenin bozduğu istihdam dengesi ancak özellikle devlet tarafından yapılacak dış müdahaleler ile düzeltilebilecektir, argümanıdır. Üçüncü alt başlık,dengeye içkin dengesizlik yaklaşımıdır ve kaynağında Marx'ın görüşleri yer almaktadır. Burada yaklaşımın temel dayanağı,istihdam dengesizliği sürekli olarak sistem tarafından teknolojik değişmeler aracılığı ile yaratılmaktadır. Uzun dönemde ise bu dengesizlikler ve bunun görüngüsü olan teknolojik işsizlik ,artarak sistemin varlığını tehlikeye atma eğilimindedir,şeklindeki argümandır. Sonuç olarak işsizliğe dair bir yaklaşım geliştirecek isek;üretim sürecindeki teknik-örgütsel ilişkilerdeki ve mübadele ilişkilerindeki değişimlerden ziyade tam da bunların arka planında yer alan üretimin toplumsal ilişkilerdeki değişimler üzerinde odaklanılmalıdır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise teknoloji ile istihdam yapısı arasındaki ilişki, çimento sektörü özelinde incelenmiş ve Nuh Çimento şirketi örneği üzerinde çalışılarak teorik bölümde öne sürülen savlar ispatlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The advances in technology have taken the central part in the technical-organizational structure of production in the process of the restructuring of productive systems. The rising unemployment ratios in the production systems during this process have led researchers to inquire the possibility of a correlation between technology and unemployment. As the use of new technologies became more widespread in the productive systems the economic impact of these technologies has taken the central place in the debate. This thesis is composed of three parts. The argument that is posited takes the question ?What is the new world order that is being created?? as its focus. The first chapter touches upon the crisis of Fordist and the post-fordist restructuring of the production process. In this chapter the crisis theories that post-fordist theories lean upon and the similar dynamics of emerging from the crisis that they foresee are detailed, along with their important differences. In the second chapter, the theoretical explanations of the relation between technology and employment are investigated in the context of the relation between technological development and unemployment in three sub chapters. The first of these is the general equilibrium model stemming from the ideas of Say and Smith. The basic groundwork of this approach is the argument that, technological development does not generate unemployment because economic system has the mechanism that automatically balances the disequilibrium created by the advances of technology. The second sub-chapter investigates the disequilibrium approach stemming from the ideas of Ricardo. The main argument of this approach is thateconomic system does not have the necessary mechanisms that automatically balance the disequilibrium created by the advances of technology; therefore equilibrium can only be reached again by state intervention. The third sub-chapter investigates the disequilibrium intrinsic to equilibrium approach which stems from the ideas of Marx. The main argument of this approach is that the disequilibrium of employment is constantly systemically re-produced through technological advances. In the long run, this disequilibrium, manifested in the phenomenon of technological unemployment, threatens the existence of the system itself. Ultimately, if a comprehensive approach to unemployment is sought, focus must be on the changes in the social relations of production that underlies all the changes in technicalorganizational structure and changes in the relations of exchange. The third chapter founds the relation between the technologic development and the notion of flexible employment while touching upon the change in the workforce. ?Post-fordist theories stem from the assumption that capitalism is the composition of stable historical periods that can be defined with unchanging qualities and conditions? (Webber, 1991, p.181) Because of this assumption, it is posited that when the conditions of stability that shape each period changes, this marks the end of that period and the beginning of a transitional one in which new conditions of stability are sought through flexibility. The third chapter of this study investigates the new types of work that emerges from this assumption. The fourth chapter investigates the relation between technology and employment in the cement production sector both in general and in the example presented by Nuh Çimento company.