Meslekî ortaöğretim kurumlarındaki yöneticilerin kültürel yapılarının belirlenmesi
The determined of the managers' cultural buildings at vocational secondary education schools
- Tez No: 231309
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZA HALUK KUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Değerler, Örgüt Yapısı, İdarî Yapı, Yöneticiler, Meslekî Okullar, Cultural Values, Organizational Structure, Administrative Structure, Administrators, Vocational Schools
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Araştırmanın amacı; meslekî eğitim veren ortaöğretim ve yaygın öğretim kurumlarındaki okul yöneticilerinin idarî ve kültürel değerlerinin belirlenmesi ve bu değerlerin yaş, cinsiyet, kıdem yılı, unvan gibi değişkenlere bağlı olarak değişkenliğinin saptanmasıdır.Araştırmanın evrenini, İstanbul ili Avrupa yakasındaki meslekî eğitim veren okullarda görev yapan yöneticiler, örneklemini ise bu okullardan tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilmiş 100 yönetici oluşturmuştur. Araştırmada; okul yöneticilerinin kimlik bilgilerine ilişkin verileri elde etmek için kimlik bilgi formu ve benimsedikleri idarî ve kültürel değerlerin belirlenmesi için geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmış ?Yöneticilerinin Benimsedikleri İdarî Ve Kültürel Değerler Ölçeği? kullanılmıştır. Ölçekte 9 tanesi ters uçlu olmak üzere toplam 30 adet madde bulunmaktadır. Ölçeğin cevaplanmasında 5'li Likert kullanılmıştır.?Yöneticilerin Benimsedikleri İdarî Ve Kültürel Değerler Ölçeği?nden elde edilen cevaplar SPSS (Statistical Package for Social Sciences) istatistik paket programına işlenmiştir. Elde edilen verilerin normal dağılıma uygunluğunun belirlenmesi amacıyla Kolmogorov Smirnow Normal Dağılıma Uygunluk testi yapılmış, verilerin normal dağılım eğrisi içinde yer aldığı belirlenmiştir (Kolmogorov ? Smirnow Z=1.16, p>0.05). Dağılım normal olduğu için parametrik testler kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde 0.05 anlamlılık düzeyinde ikili gruplar için (cinsiyet, statü) bağımsız grup t?testi, çoklu gruplar için ise (kıdem, yaş, öğrenim durumu) varyans analizi testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the administrative and cultural values of the school administrators working in vocational mass education schools in secondary education institutes, and determine the variability of these values depending on variables like age, sex, length of service, and title.The domain of the research consisted of administrators working in vocational schools in the European side of Istanbul city, and the sample consisted of 100 administrators chosen from these schools by random sampling method. To obtain data about identity of the school administrators, an identity information form was used, and validity and reliability works were made. ?The Scale of Administrative and Cultural Values Adopted by Administrators? was used in the research. There are 30 items in the scale, which 9 of them were opposite sided. A Likert scale with 5 points is used in the answers.The responses obtained from ?The Scale of Administrative and Cultural Values Adopted by Administrators? were processed into SPSS (Statistical Package for Social Sciences) statistical package program. To check the goodness of fit of the obtained data to normal distribution, Kolmogorov Smirnow Goodness-of-Fit Test was made, and the data were found within the normal distribution curve (Kolmogorov ? Smirnow Z=1.16, p>0.05). Parametric tests were used, because the distribution was normal. In the analysis of the data, independent group t-test was used for binary groups (gender, status) in 0.05 significance level, and variance analysis test was used for multiple groups (length of service, age, educational status).