İşletmelerde eğitimin çalışanlar üzerindeki iş tatmini: Gıda sektöründe bir uygulama
The job satisfaction of training on employees in enterprises: An application in the food sector
  1. Tez No: 231314
  2. Yazar: BURCU AYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞRUL SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletmelerde Eğitim Uygulamaları, İş Tatmini, Gıda Sektörü, Training Applications in Enterprises, Job Satisfaction, Food Sector
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma iş dünyasında önemli bir konu olan çalışanların iş tatmini konusunu ve gıda işletmelerindeki eğitim uygulamalarının çalışanların iş tatmini sağlamasındaki rolünü incelemeyi amaçlamıştır. Buna göre çalışmanın ilk bölümünde eğitimin tanımı ile işletmelerdeki eğitim uygulamaları açıklanmış; ikinci bölümde iş tatmininin önemi, teorileri ve sonuçlarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye gıda sektörü incelenmiş ve analiz sonuçlarına yer verilmiştir.Çalışmaya İstanbul'da şekerleme sektöründe faaliyet gösteren 2 gıda işletmesinden 126 kişi katılmıştır. Çalışanlara ?Kişisel Bilgi Formu?, ?İş Tatmini Anketi? ve ?Eğitim Programı Anketi? uygulanmıştır. İstatistiksel değerlendirmelerde Frekans hesaplamaları, Varimax Yönlendirme metodu, Faktör Analizi, Kolmogorov-Smirnov Z testi, t-testi ve varyans analizi kullanılmıştır.Elde edilen sonuçlar, işletmenin eğitim uygulamaları ile çalışanların işletmeye olan bağlılıkları, iş tatminleri, işletmenin kariyer imkânlarından duydukları memnuniyetleri, yeterlilik düzeyleri hakkındaki değerlendirmeleri ve kurumun sunduğu gelişim imkânları hakkındaki değerlendirmeleri arasındaki ilişkinin anlamlı olduğunu göstermiştir. Demografik ve mesleki özellikler incelendiğinde, işgörenlerin iş tatmin düzeyi ve işletmenin eğitim uygulamaları hakkındaki değerlendirmelerinin cinsiyet ve medeni durumdan bağımsız olduğu, tecrübeli işgörenlerin kendilerine sunulan kariyer imkânlarına ilişkin genç işgörenlere göre daha olumlu bakış açısına sahip oldukları, hizmet süresi daha fazla olan işgörenlerin kendilerini işlerinde daha yeterli gördükleri, yönetici konumundaki çalışanların işçilere oranla iş tatmininin daha yüksek olduğu ve eğitim düzeyi yüksek işgörenlerin iş tatmininin daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at analyzing the subject of job satisfaction which is a considerable title within the world of business and the role of training applications in the food enterprises on the job satisfaction of employees. The definition of training and training applications in enterprises are explained in the first chapter of study; the importance of job satisfaction, its theories and results are mentioned in the second chapter. The third chapter studies the food sector of Turkey and results of the analysis is given at this section.126 employees from 2 food enterprises operating in confectionery sector in Istanbul attended the study. ?Personal Information Form?, ?Job Satisfaction Survey? and ?Survey on Training Program? are filled in by employees. Frequency calculations, Varimax rotation method, factor analysis, Kolmogorov-Smirnov Z test, t-test and variance analysis are used in statistical evaluations.The results indicate that there is a positive relation between the training applications of enterprises and the following variables which are loyalties of employees to the enterprise, job satisfaction of employees, pleasure of employees for carrier chances that the enterprise offers them, the evaluations of employees on their proficiency levels and on the development opportunities that the enterprise provides them. The analysis on demographic and occupational features indicates that job satisfaction and evaluations of employees regarding the training facilities of their enterprise are free from their gender and marital status. The analysis also show that the experienced employees have more positive point of view regarding the carrier opportunities offered them when compared to young employees. The employees who have more seniority feel that they have more job proficiency than junior employees. The employees at the management level have higher job satisfaction than workers. The research come to the conclusion that the more education level the employees have, the more job satisfaction they obtain.