Kurumsal kimlik, kurumsal imaj oluşturma süreci ve bir araştırma
Corporate identity, corporate imaje building process and one research
- Tez No: 231330
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUHTEŞEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurum, İmaj, Kimlik, Kurumsal Kimlik, Kurumsal İmaj
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde firmaların büyük bir çoğunluğu değişmekte zorlanmaktadır. Kurum kimliğinin yeniden oluşturulması her büyüklük ve küçüklükteki firmaların sorunudur. Kurum kendi kimliği ile hem kendisinin hem de ürünlerinin sektördeki rakiplerinden farklı olduğunu göstermektedir. Kurum kimliğini bir bütün olarak inceleme konusu yapmak bu sebepten dolayı uygundur. Bu ve benzeri faaliyetler firmaların hedef kitleleri ve çevresi üzerinde belli bir imajının oluşmasına yardımcı oluyor. Kurumsal İmaj rekabet ortamında müşterilerin tercih kriterleri açısından da çok önemlidir. Bu anlamda imaj ve kimlik kavramlarının ne kadar iç içe olduğunu inceleyeceğiz. Kurum imajı, bir kurumun vizyonunu, misyonunu, amaçlarını, politikalarını, uzak veya yakın çevreye bakış açısını hedef kitlelere iletmektedir. Kurum imajı; müşterilerle, çalışanlarla, rakiplerle ve diğer hedef kitlelerle ilişki kurulmasında kuruma kolaylıklar sağlamaktadır. Kurumsal imaj ve kurumsal kimlik ilişkisi de bu açıdan önemli olmakla birlikte, bir işletmenin varlığının hedef kitle gözündeki yeri ve genel olarak var olduğu konumu bir bütün olarak belirlemektedir.Bu araştırmanın da amacı işletmelerin kendilerini mevcut kurumsal kimlik ve kurumsal imaj açısından değerlendirmesini, mevcut durumun tespitinin yapılması yönündedir. Ayrıca, kurumsal kimlik ve kurumsal imaj oluşturma veya iyileştirme sürecini tanımlamak ve bu konuda bir kılavuz niteliğinde çalışma ortaya koymak ve bu sürecin sağlıklı yapılması için teklif ve öneriler geliştirilmektedir. Genellikle sonuç olarak beklenildiği gibi, firmaların kurumsal kimlik çalışmalarını firma profilleri (büyüklük, sektörel ve.s.) ile doğru orantılı olarak benimseme ve önemseme düzeylerine sahip olduklarını gördük. Çıkarılan sonuçlardan en önemlisi ise bu kavramların şirketler açısından önemli olduğunun kavranması gerektiği ve bu konunun firmaların en az kuruluş amaçları kadar önemsenmesi gerektiği yönünde olmuştur.
Özet (Çeviri)
Especially in developing countries it is very hard to change for most of the companies. To make or to refresh the corporate identity is a problem for big and small companies. An institution must use its identity to show that his products are different from the rivals. It is the reason why we make corporate identity a research subject. That kind of activities helps to make a positive image for corporation and for its environment. And its very important because it helps to people to choose true company and the true products in wide range of companies who supplies similar goods and services. In this aspect we can see that the Corporate Image and Corporate Identity effects each other.Corporate image is an important issue for the institutions because it helps to increase the inputs and also plays a catalyst role in reaching the institutional goals. Corporate image transmits the vision, mission, goals, policies and outlook to environment of the institutions to aimed people. Corporate image and corporate identity relation is very important for this issue, in determining the position of company in the eyes of people and the general existence entirely.In this study, our goal is to help to companies to determine their corporate identity quality and corporate image level. In the other hand, to define the corporate identity and corporate image making and progressing process, to expose the guide for this subject and to develope offers for realizing strong corporate identity and corporate image. As the result we can say that companies do not look this kind of activites from same subjects. Some of them depending the bigness and the measurements attach importance this kind of activities and some of them pushes it behind in their plans. But as the result naturally we suggest the companies to pay attention and spend some time to make a clear identity and make positive image in their target population.Key Words : Corporate, Image, Identity, Corporate Identity, Corporate Image