Çalışma yaşamında kadın işgücü sorunları ve örgütlenme eğilimleri
Female labour problems in working life and organization trends
- Tez No: 231368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK SAPANCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücü, Kadın İşgücü Sorunları, Politikalar, Sendikalar, Female Labour, Female Labour Problems, Policies, Trade Unions
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Dünyada kadın işgücü istihdamı artmaktadır. Toplumsal değişim, eğitim seviyesinin yükselmesi, yasal düzenlemeler ve yeni çalışma biçimleri daha çok kadının işgücü piyasasında yer almasını sağlamıştır. Bu tüm toplumlar için olumlu bir gelişmedir. Ancak, kadınlar çalışma yaşamında, cinsiyet ayrımcılığının bir sonucu olarak, erkek işgücüne nazaran daha düşük ücret seviyesi, işyerinde cinsel taciz, işe alma, işe yerleştirme ve yükselme süreçlerindeki eşitsizlik gibi birçok sorunla karşılaşmaktadırlar. Bu sorunları çözümlemek ve toplumda sosyal adaleti, sosyal refahı sağlamak için uluslararası örgütler, hükümetler, sendikalar politikalar geliştirmişlerdir. Günümüzde de çalışmalarına devam etmektedirler.Bu çalışmada, çalışma yaşamında kadın işgücü sorunları incelenmiş olup, sorunları çözümlemeye yönelik geliştirilen politikalara yer verilmiştir. Aynı zamanda kadın işgücünün, haklarını ve menfaatlerini savunacak olan sendikalara karşı eğilimleri de değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Female labour employment is gathering all over the world. Social changes, uprising level of education, legal arrangements and new labour forms, achieved more women to take place in the labour market. This is an affirmative development for all societes. Solely, in the working life, as a result of gender division, women are faced with many problems such as lower wage level in consideration to male labour, sexual harrasment at work, unequalities on employment, placement and promotion processes?etc. The international organizations, governments and trade unions improved policies. In order to solve the problems, and to obtain social justice, social welfare in the society . At the present day, they continue their improvements.In this study, female labour problems are examined where developed policies regarding with solutions of the problems are given. At the same time trends of female labour against trade unions which will defend their rights and benefits are evaluated.