Elementary and secondary school students' beliefs about learning english as a foreign language in Turkey
Türkiye'de ilk ve orta dereceli okullardaki öğrencilerin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenme hakkındaki inançları
  1. Tez No: 231411
  2. Yazar: EMİNE DENİZ YÜRÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci İnançları, Yabancı Dil Öğretimi, DilÖğrenme/Öğretme Süreci, Yabancı Dil Öğrenme Hakkındaki İnançlar Anketi, Learner Beliefs, Foreign Language Teaching, Language Learning/Teaching Process, Beliefs about Language Learning Inventory
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'de ilk ve orta dereceli okullardakiöğrencilerin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenme hakkındaki inançlarını, buinançların nasıl şekillendiğini ve dil öğrenimini nasıl etkilediğini belirlemektir.Son yıllarda, öğrenci inançları eğitim alanının merkezinde en çok tartışılanöğrenci değişkenlerinden biridir. Öğrenci-merkezli öğrenme biçem vestratejilerinin patlak vermesiyle, dil öğrenimi hakkındaki inançlar, bu alandayapılan birçok araştırmada en ilgi çekici başlıklardan biri haline gelmiştir.Öğrencilerin düşünme biçemleri, geçmiş tecrübeleri, kültürleri ve yaş, cinsiyet,sınıf, İngilizce çalışma yılı gibi çeşitli kişisel etkenler kişinin hayatındakiöğrenme inançlarının biçimlenmesini etkiler. Bu inançlar öğrencininyöntembilimsel sorular hakkındaki görüşlerini gösterir ve onların öğrenmegüçlükleri anlamada kaynak olabilir. Öğrenciler dil öğrenme stratejilerini buinançlara göre şekillendirirler ve bu inançları bilmek öğretmenlere öğrencilerinindil öğrenme/öğretme sürecindeki ihtiyaç ve beklentilerini karşılamada yardımcıolabilir. Öğrencilerin farklı tercihleri olduğu için, bu bilgi öğretmenlerin dersiplanlamasında önemli bir etkiye sahiptir.Öğretmenler dil öğrenme/öğretmede azami başarıyı sağlamak için öğrencilerinözellikle ders süreci hakkındaki bu inançlarını göz ardı etmemelidirler. Buçalışmanın amacı İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin bukonu hakkındaki inançlarını belirlemek ve analiz etmektir BALLI anketinikullanarak bu inançların dil öğrenme inançları sınıflandırmasındaki yerinibelirlemektir. Ankara, Çubuk'taki 294 adet ilk ve orta dereceli okulöğrencisinden bilgi toplamak için, Likert-tipi 34 soru içeren BALLI (Dil ÖğrenimiHakkındaki İnançlar Anketi, Horwitz, 1987) anketi kullanılmıştır. Elde edileniiibulgular neticesinde, katılımcıların anket soruları hakkındaki fikirleri üzerindeanalizler yapılmıştır. Bu öğrenci inançlarının belirlenmesi müfredat geliştirenlerve öğretmenler için daha uygun yabancı dil yönergeleri geliştirmeleri açısındanyararlı olabilir.Türkiye'deki ilk ve orta dereceli okullardaki öğrenciler İngilizceyi çok zor bir dilolarak düşünmemektedirler ve bu dili öğrenmek için çok fazla çalışma yılınaihtiyaç duymamaktadırlar. Öğrenciler bu yabancı dili öğrenmek için isteklidirlerayrıca kız öğrenciler erkek öğrencilerden daha iyi öğrenciler oldukları hakkındadaha güçlü inançlara sahiptir. Pratik yapma, tahmin etme, tekrar etme ve hatayapmanın yabancı dil öğrenme sürecine yardımcı yöntemler olduğunudüşünüyorlar. Bu inançların ve bunların öğrencilerin beklentilerine ve stratejikullanmalarına olan etkilerinin belirlenmesi gelecek müfredat tasarımları veüniversitelerdeki öğretmen yetiştiren bölümler için bilgilendirici olabilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the present study is to define the elementary and secondaryschool students? beliefs about language learning English as a foreign languagein Turkey and describe what beliefs are, how they are formed and how theyinfluence language learning. In recent years, learners? beliefs are one of themost commonly discussed learner variables on the center of education field.With the bloom of learner-centered learning styles and strategies, beliefs aboutlanguage learning have become one of the most attracting topics in manyresearches upon this field.Learners? thinking style, past experiences, culture and various personal factorssuch as age, gender, class, years of English study effect the formation of theselearning beliefs in one?s life. These beliefs indicate learners? views uponmethodological questions and can be a source of insight into their learningdifficulties. The learners shape their language learning strategies according tothese beliefs and the knowledge of these beliefs may help the instructors tomeet their learners? needs and expectations in the language learning/teachingprocess. As learners have different preferences, this knowledge has asignificant effect on the way their teachers plan their lesson.In order to have the maximum success in the teaching/learning situationteachers should not ignore these learner beliefs particularly about the courseprocess. The purpose of this study is to identify and analyze Turkish EFLstudents? beliefs about learning English as a foreign language and locate themwithin taxonomy of language learning beliefs using the BALLI surveyinstrument. The survey instrument, a `Beliefs About Language LearningInventory? (Horwitz 1987), which included 34 items on a Likert-type scale, wasused to collect data from 294 elementary and secondary school students inÇubuk, Ankara. Building on the findings, analysis is done about the ideas of theparticipants upon the inventory items. The identification of these learner beliefscan be useful for syllabus designers and teachers to develop more appropriateforeign language instruction.Turkish elementary and secondary school students do not consider English as avery difficult language and they do not need many years of study in order tolearn this language. They are motivated to learn this foreign language inaddition; female ones have stronger beliefs for being better learners than maleones. They think that practicing, guessing, repeating and making mistakes arehelpful procedures in the process of foreign language learning. Identification ofthese beliefs and their effects on learners? expectations and strategy use onlanguage learning process can inform future syllabus design and teacherpractice courses at universities as further studies.