Teknoloji ve yenilikçi yapının bölgesel gelişime katkısı: Türkiye örneği
Contribution of technology and innovative structure to regional development: the case of Türkiye
- Tez No: 949402
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Technology, Innovative Structure, Regional Growth, ESDA-LISA Analysis, Spatial Econometrics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Kalkınma modellerinin bölge odaklı dönüşümüyle birlikte mekansal bilgi yayılımı, yenilikçi çevre, ağ bağlantıları ve kurumsal yönetişim gibi unsurlar politika uygulamalarında önemli bileşenler haline gelmiştir. Bir bölgenin, ülkenin rekabet gücüne ve büyümesine katkı sağlayabilmesi, coğrafi yakınlığın sunduğu kümelenme avantajları ile teknoloji ve yenilikçi yapıların mekânsal etkileşimleriyle ilişkili olabilmektedir. Teknoloji ve yenilik temelli bölgesel politika ve politika araçlarının etkinliği değerlendirildiğinde, araştırma geliştirme kapasitesindeki insan kaynağı ve bu alanda yapılan harcamalar girdi altyapısını oluştururken, faaliyetler sonucundaki fikri mülkiyet hakları teknoloji ve yenilik temelli uygulamaların çıktısı olarak görülmektedir. Ancak bu döngünün etkin işlemesi, bölgeye özgü yaklaşımların yanı sıra kalkınma ajansları, teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge ve tasarım merkezleri, üniversite-sanayi iş birlikleri, girişimcilik ve ikiz dönüşüm (dijitalleşme ve yeşil dönüşüm) gibi bölgesel politika araçlarının varlığına bağlıdır. Çalışmanın amacı, Türkiye'de teknoloji ve yenilikçi yapının bölgesel düzeydeki kümelenme eğilimlerini ve bölgesel ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Çalışmada, 2018-2023 dönemine ait Ar-Ge insan kaynağı, Ar-Ge harcamaları ve patent tescil verileri kullanılarak Düzey-2 (26 alt bölge) ve Düzey-3 (81 il) ölçeğinde mekânsal istatistiksel analiz ve mekânsal ekonometrik modeller uygulanmıştır. Bulgular, Türkiye'de teknoloji ve yenilikçilik göstergelerinin belirli bölgelerde yoğunlaştığını, bu göstergeler etrafında anlamlı mekânsal kümelenmeler oluştuğunu ve bölgesel ekonomik büyümenin hem yerel faktörlerden hem de komşu bölgelerin yapısal özelliklerinden etkilendiğini göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, Türkiye'de bölgesel teknoloji ve yenilikçi politikaların geliştirilmesine vurgu yapmaktadır. Anahtar Kelime: Teknoloji, Yenilikçi Yapı, Bölgesel Büyüme, ESDA-LISA Analizi, Mekânsal Ekonometri
Özet (Çeviri)
With the region-oriented transformation of development models, elements such as spatial knowledge diffusion, innovative milieu, network linkages, and institutional governance have become critical components of policy implementation. A region's ability to contribute to national competitiveness and growth can be linked to the clustering advantages afforded by geographical proximity and to the spatial interactions of technological and innovative structures. In evaluating the effectiveness of technology- and innovation-based regional policies and instruments, human resources engaged in research and development (R&D) and the expenditures devoted to R&D constitute the input infrastructure, whereas the intellectual property rights generated by these activities represent the outputs of technology- and innovation-driven practices. The efficient functioning of this cycle, however, hinges not only on region-specific approaches but also on the presence of regional policy instruments such as development agencies, technology development zones, R&D and design centers, university-industry collaborations, entrepreneurship initiatives, and the twin transition (digitalization and the green transition). This study aims to analyze the regional clustering tendencies of technology and innovative structures in Türkiye and their effects on regional economic growth. Using data on R&D human resources, R&D expenditures, and patent registrations for the 2018–2023, spatial statistical analysis and spatial econometric models are applied at the NUTS-2 level (26 sub-regions) and the NUTS-3 level (81 provinces). The findings reveal that technology and innovation indicators are concentrated in particular regions of Türkiye, that significant spatial clusters form around these indicators, and that regional economic growth is shaped by both local factors and the structural characteristics of neighboring regions. Accordingly, the study underscores the need to develop regional technology and innovation policies in Türkiye further.