Yetişkin eğitimi programlarını uygulayan eğitimcilerin mesleki formasyonları, mesleğe dönük algı ve ihtiyaçları
The professional formation, the perceptions and the educational needs of the educators who apply the adult education programs
- Tez No: 231860
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KULAKSIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin eğitimi, yetişkin eğitimcisi, halk eğitimi, yaygın eğitim, eğitmen, Adult education, adult educator, public education, non-formal education, instructor
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, özel sektör kuruluşları, kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kurumlarında yetişkin eğitimi programları uygulamakta olan yetişkin eğitimcilerini tanımaya, algı ve ihtiyaçlarını öğrenmeye yönelik bir tarama çalışmasıdır.Araştırmada yöntem olarak, nitel araştırma yöntemi ve olgu bilim deseni; teknik olarak da bireysel görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından gerçekleştirilen birebir ve yüz yüze görüşmeler yoluyla ve yine araştırmacı tarafından geliştirilen `standartlaştırılmış açık uçlu soru formu' ve `kişisel bilgi anketi' kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamında, amaçlı örnekleme yoluyla belirlenen, 38 eğitimciye ulaşılmıştır. Örneklem çeşitliliğinin `maksimum' seviyede tutulabilmesini sağlamak amacıyla, eğitimcilerin farklı kurum ve alanlardan olmasına özen gösterilmiştir.Araştırma verilerinin içerik çözümlemeleri ile elde edilen bulgular 4 bölümde gruplanmaktadır. Birinci bölümde, eğitimcilerin kişisel ve mesleki bilgileri; ikinci bölümde, eğitimcilerin yetişkin eğitimi ile ilgili temel konulardaki algıları, üçüncü bölümde, eğitim programları sırasında karşılaştıkları güçlükler; son bölümde ise, eğitimcilerin eğitici eğitimi ihtiyaçları bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This is a survey research which is designed to know the professional formation, the perceptions and the educational needs of the educators who apply the adult education programs in the NGO?s, in the private and governmental institutions.In this research, the qualitative methods and phenomenology were used. The research data was collected through the structured interviews. With the purposive sampling, 38 educators in differents fields were reached.The findings of the researchs acquired through the content analysis were classified into four groups. The personal and professional information of the educators; their perceptions on the basic issues of the adult education, their difficulties in the fields and their educational needs.