Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin kullandıkları yöntem ve tekniklerin yapılandırmacı yaklaşım açısından değerlendirilmesi:Trabzon örneği
The evaluation of methods and techniques used by türkish language and literature teachers according to constructive approach :Example of Trabzon
  1. Tez No: 231994
  2. Yazar: BURCU ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÇAPA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi, Türk Dili ve EdebiyatıÖğretmenlerinin Görüşleri, Yapılandırmacılık, Turkish Language and Literature Education, The Perception of theTurkish Language and Literature Teachers, Constructivism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin kullandıkları yöntem ve tekniklerin yapılandırmacı yaklaşım açısından değerlendirilmesidir. Ayrıca öğretmenlerin yapılandırmacı yaklaşıma uygun yöntem ve teknikleri uygularken karşılaştığı problemlere çözüm önerilerinin üretilmesi amaçlanmıştır.Bu çalışma verilen bir durumu aydınlatmak amacıyla yapılan betimleme yöntemi ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak anket ve yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır. Anket formu 3 bölüm 31 sorudan oluşmuştur. Mülakat formu ise kısa cevaplı ve açık uçlu 5 bölüm ve 15 sorudan oluşmuştur. Anket ve mülakatlar istatistik programlarından SPSS 15.0 da analiz edilmiştir. Toplanan veriler nitel ve nicel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın evreni Trabzon ilindeki merkez ve ilçelerde görev yapan tüm Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleridir. Bu evren içinden Trabzon ilini temsil etmesi açısından Trabzon merkezdeki lise ve Anadolu liselerinin tamamı olan 10 Lise ve 3 Anadolu lisesinde görevli 83 öğretmen örneklem olarak seçilmiştir.Analizlerden Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımda benimsenen yöntem ve teknikleri kullanım düzeyleri cinsiyete, görev yıllındaki tecrübeye ve mezun olunan bölüme bağlı olarak farklılık göstermemiştir. Yalnızca Anadolu lisesinde çalışan öğretmenlerin yapılandırmacı yaklaşıma uygun yöntem ve teknikleri uygularken daha az problemle karşılaştıkları tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin yeni Türk Dili ve Edebiyatı Programında gelişen yöntem ve teknikleri öğrenmek ve kullanmak için etkili ve düzenli seminerlere ihtiyaç olduğu ve verilen hizmet içi eğitimlerden ise memnun olunmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to evaluate methods and techniques that are applied by Turkish Language and Literature teachers from the perspective of constructivist approach. It is also aimed to provide solutions for the problem that teachers are confronted with when they apply methods and techniques that can be adapted for constructivist approach.This study is carried out by survey method that is applied with the aim of illuminating matters that are displayed. A structured interview and a questionnaire were used as data collection tool. Questionnaire form consists of 3 parts which contain 31 questions. The interview form consists of 5 parts which contain 15 open-ended questions and short answers. Interview and questionnaire form is analyzed by statistical package program of SPSS 15.0. Collected data was presented as `qualitive and quantitive? .The study population is totally 83 Turkish Language and Literature teachers who work in high and Anatolian high schools in downtown Trabzon.According to conclusion that is taken out from analysis, it was determined that there was no statistically significant difference among Turkish Language and Literature teachers? view in terms of gender, teaching experience, and education level when they use methods and techniques which is used in constructivist approach. Statistically, significant difference was found that Anatolian teachers have less problems when they apply constructivist methods and techniques. Moreover, teachers are advised to have systematic and effective in service seminars to learn and use the evaluation techniques aimed at the new Turkish Language and Literature Curriculum and the seminars are not found enough by teachers.