Trabzon ili ortaöğretim okulu yöneticilerinin ve öğretmenlerinin öğrenciler arası zorbalığa ilişkin görüşleri
Province of trabzon the opinions of high school principals and teachers related to school bullying among students
  1. Tez No: 232045
  2. Yazar: EDA TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KARAMAN KEPENEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul zorbalığı, fiziksel zorbalık, duygusal zorbalık, sözelzorbalık, cinsel zorbalık, School bullying, physical bullying, emotional bullying, verbalbullying, sexual bullying
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalısma ile ortaöğretim okulu yöneticilerinin ve öğretmenlerininokullarındaki öğrenciler arası zorbalığa iliskin görüslerinin tespit edilmesiamaçlanmıstır. Bu arastırmada mevcut görüslerin alınması amaçlandığı içintarama modeli kullanılmıstır. Arastırma örneklemi 35'i okul yöneticisi ve 211'iöğretmen olmak üzere 246 kisiden olusmustur. Bu kisilerin 52'si Anadolu lisesi,29'u Anadolu meslek, 75'i meslek lisesi ve 90'ı genel lisede görev yapmaktadır.Örnekleme arastırmacı tarafından hazırlanan ?Ortaöğretim OkuluYöneticilerinin ve Öğretmenlerinin Okullarındaki Öğrenciler Arası Zorbalığa(Akran ?stismarına) ?liskin Görüsleri Anketi? uygulanmıstır. Elde edilen verilerSPSS programında çözümlenmistir. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde,aritmetik ortalama gibi betimsel istatistikler kullanılmıs; görüslerin cinsiyete vegöreve göre farklılık gösterip göstermediği t-testi ile; okul türü gibi diğerdeğiskenlere göre farklılık gösterip göstermediği ise tek yönlü varyans analiziuygulanmıstır. Anketteki açık uçlu sorulara iliskin verilerin çözümlenmesindeise içerik analizi tekniği kullanılmıstır. Bu arastırmadan elde edilen bulgular,okul yöneticileri ile öğretmenlerin tüm zorbalık türlerine iliskin verdikleriyanıtların genellikle birbirleri ile tutarlı bir sonuç izlediği; öğretmenlerin, okulyöneticilerine göre öğrencilerin fiziksel ve duygusal zorbalık davranıslarınıdaha sık gözlemledikleri; görev yaptıkları okul türüne göre tüm zorbalıktürlerinden davranıslar ile karsılasma sıklıkları arasında anlamlı bir fark olduğu;öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeyleri ile tüm zorbalık türleri arasında anlamlıbir fark olduğu yönündedir. Ayrıca cinsiyet değiskenine göre okul yöneticilerive öğretmenlerin; öğrencilerin yasadıkları fiziksel ve sözel akran zorbalığınailiskin görüslerinde anlamlı bir fark olduğu, duygusal ve cinsel zorbalıktürlerinde anlamlı bir fark olmadığı; okulda gerçeklesen zorbalığın en sık?koridor?da görüldüğü belirtilmistir. Ayrıca öğrencilerin zorbalığa basvurmanedenlerine, mevcut önleme stratejileri ve önlemeye yönelik önerilerine iliskingörüsleri de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
By this research it is aimed to determine the opinions of high schoolprincipals and teachers related to school bullying among students in theprovince of Trabzon. In this research because it is aimed to determine theopinions survey method has been used. Sample of the research consistedof 35 principals, 211 teachers, totally 246 persons. 52 of the total numberare from Anatolian High schools, 29 are from Anatolian vocational highschools, 75 are from vocational high schools and 90 are from general highschools. The questionnaire prepared by the researcher called?Questionnaire of Opinions of High School Principals and TeachersRelated to School Bullying Among Students?. The analysis of data hasbeen made in computer by using SPSS packet program. The values of?frequency? and ?mean?; ?t test? for the variables of sex and occupation;?one way variance analysis? for the variables of school type have beenused. For the open ended questions in the questionnaire, content analysishas been used. The data of this research shows that; answers of schoolprincipals and teachers about the types of bullying are generally coherent;comparatively teachers observe physical and emotional bullying moreoften than the principals; concerning type of school statisticallymeaningful difference is found among the opinions of principals andteachers related to frequency of bullying; concerning the socio-economiclevel statistically meaninful difference is is found among the opinionsrelated to all types of bullying. In addition to these; while concerning thevariable of sex statistically meaningful difference is found related tophysical and verbal bullying but there is not any statistical meaningfuldifference related to emotional and sexual bullying. There are also opinionsabout; the reasons for bullying, strategical solutions and possiblesolutions for bullying.