Öğretmen ve yöneticilerin görüşlerine göre öğretmenlerin okul yönetimine katılmaları (Düzce İli örneği)
Teachers? and administrators? opinions in relation to teachers? participation in school administration (the sample of Düzce province)
  1. Tez No: 232053
  2. Yazar: ŞÜKRÜ UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNAYET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, katılma, yönetime katılma, kararakatılma, ögretmenlerin okul yönetimine katılması, Management, Participation, Participation in management, Participation in decision, Teachers? participation in school management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu arastırmanın amacı, ilkögretim okullarındaki ögretmenlerin okulyönetimine katılmalarına iliskin ögretmen ve yöneticilerin görüslerini ortayakoymaktır.Arastırmanın evrenini, 2005-2006 ögretim yılında Düzce il merkezindekiMilli Egitim Bakanlıgı'na baglı 26 kamu ilkögretim okulunda görev yapan 605ögretmen ve 66 yönetici olusturmaktadır.Verilerin toplanması asamasında yönetime katılmaya iliskin alanyazıntaranmıs, ilgili kavramlar incelenmis ve bunlar birer soru ifadesinedönüstürülerek veri toplama aracı, `'Ögretmenlerin Okul Yönetimine KatılmaAnketi'' arastırmacı tarafından gelistirilmistir. Baslangıçta, ankette 60 maddevarken uzman görüsüne basvurulduktan sonra, anketteki 60 madde 53'edüsürülmüstür. 53 madde geçerlilik ve güvenirliginin test edilmesi için önuygulamaya tabi tutulduktan sonra anketin son hali, 352 ögretmene ve 66yöneticiye uygulanmıstır.Verilerin çözümünde frekans ve yüzde dagılımları ile aritmetikortalamalar kullanılmıstır. Ögretmenlerin okul yönetimine katılmalarına iliskingörüslerinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermedigi t- testiyle,ögretmen ve yöneticilerin ögretmenlerin okul yönetimine katılmasına iliskingörüslerinin ögrenim durumu ve mesleki kıdeme göre anlamlı bir farklılıkgösterip göstermedigi ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile test edilmistir.Aynı sekilde ögretmenlerin okul yönetimine katılmasına iliskin ögretmen veyöneticilerin görüslerinin boyutlara göre anlamlı bir farklılık gösteripgöstermedigi t- testiyle incelenmistir.Arastırmanın sonuçlarına göre ögretmenlerin yönetime katılmadurumuna iliskin yönetici görüsleri, ögretmenlerin görüslerine göre dahaolumlu (yüksek) bulunmustur. Yöneticilerin demokratik bir yönetim anlayısınasahip olmaları gerektigi konusunda ise yöneticilerle ögretmenler aynıgörüstedirler.Ögretmenler, görüs ve önerilerinin okul yönetimince önemsenmesidurumunda, kendilerinin çalısma isteklerinde artıs oldugunu fakat, okulyönetimi tarafından ögretmenlerin görüs ve önerilerine gerektigi kadar önemverilmedigi görüsündedirler.Ögretmenler, yönetimle ilgili isleri yöneticilere havale etmenin daharisksiz oldugu görüsüne pek katılmadıklarını, yönetime katılma sürecineayıracak yeterli zamanlarının oldugunu, ancak, okul yöneticilerininögretmenlerin görüslerine basvursa da kendi görüsleri dogrultusunda kararverdigini ve bu nedenle yönetime katılmaya istekli olmadıklarınıdüsünmektedirler.Okul yöneticilerine göre ögretmenler, alınacak kararlara katıldıklarındaegitimdeki hizmet kalitesinde artıs oldugunu fakat, ögretmenlerin yönetimleilgili isleri yöneticilere havale etmenin daha risksiz oldugu düsüncesinitasıdıklarını ve okul yönetimi, ögretmenlere sorumluluk verse bile,ögretmenlerin genellikle sorumluluk almaktan kaçındıklarını düsünmektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the opinions of teachers andadministrators in primary schools in Duzce province relation to teachers?participation in school administration.The population of this research consists of 605 teachers and 66administrators work at 26 public primary schools at Düzce province.At the level of gathering data, literature, related to participation inmanagement has been reviewed, related aspects have been examined andquestionnaire items have been constituted by transforming these reviews intoquestion sentences. Firstly, there were 60 questions in the questionnaire. Apanel of experts assisted to the development of the questionnaire. Aftera panel of experts? opinions, 53 questions were chosen out of 60questions. After the pilot study the final questionnaire was applied to 369teachers and 66 administrator.In the data analysis, frequency and percentage, arithmetic means wereused. In order to determine whether or not there have been any differenceswith respect to teachers? gender, the t test was used, and in order todetermine whether or not there have been any differences in participation inschool management of teachers with respect to seniority and educational levelvariables, the variance (ANOVA) analysis was used.According to the results of the research, administrators? opinions inrelation to teachers? participation in administration has been found morepositive (higher) than teachers? opinions. Administrators and teachers havesame opinions that administrators must have an undarstanding of democraticadministration.Teachers have the opinion that their willingness of working increases inthe event that the school administration gives importance to their opinions andsuggestions, but they think that the school administration does not giveimportance to their opinions and suggestions sufficiently.Teachers do not agree with the opinion that leaving managerial worksto the managers is less risky, teachers also think that they have enough timeto spare for managerial works, but they do not have willingness to participatein school management, because the managers make decision through theirown opinions through they apply for teachers opinions.According to the administrators, educational quality becomes higherwhen teachers participate in school administration. Administrators think thatteachers think that administrative works should be sent to the administratorsbecause it is safer. When the administrators give a responsibility to theteachers, they avoid taking responsibility.