Konserve edilmiş ton balıklarının ağır metal yönünden kalite güvencesinin araştırılması
Investigation of determination of heavy metal levels in canned yuna fish with respect to food safety assurance
- Tez No: 232181
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Agır Metal, Konserve Ton Balıgı, Heavy Metals, Canned Tuna Fish
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu arastırmanın amacı Türkiyede satısa sunulan ton balıgı konservelerinde agır metal varlıgını ve bu miktarların ulusal ve uluslarası gıda mevzuatına uyup uymadıgını belirlemektir. Toplam 10 element; bunlardan mangan, demir, alüminyum, kursun, bakır kadmiyum, kalay arsenik, çinko ve krom seviyeleri yas yakma yöntemi ile ektrakte edilmis ve ICP AES cihazı ile belirlenmistir. Toplam 115 adet farklı marka ve içerikteki konserve balık numunesi kullanılmıs ve bunlardan elde edilen sonuçlar Avrupa Birligi Standardları ve Türk Gıda Mevzuatındaki degerler ile karsılastırılmıstır. Konservelerdeki ortalama element konsantrasyonu mangan 0,04 ? 0,1 ppm, demir 2,42 to 31,9 ppm, alüminyum 0.084 -0.98 ppm, kursun 0,02- 0,1 ppm, bakır 0.159 -0.598 ppm, kadmiyum 0,006-0.037 ppm, kalay 24-73 ppm, çinko 2.4-3,7 ppm ave krom seviyesi çogunlukla ölçülebilen degerin altında olmakla beraber 0,14 ppm olarak tespit edilmistir. Arastırmadan elde edilen bulgular dogrultusunda Türkiyede konserve için kullanılan ton balıklarının agır metal yönünden hem Türk Gıda Mevzuatı'nda belirtilen sınırlardan hem de Avrupa Birligi Standardları'nda belirtilen sınır degerlerin altında bulunmustur. Böylelikle Türkiye'de satısa sunulan ton balıgı konservelerinin agır metal yönünden güvenilir oldugu görülmüs olup yasal sınırların altında agır metal içerdigi bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that to determine the level of some heavy metals and ascertain if their levels fulfill national and EU standards. Total ten elements which are arsenic, aluminium, lead, copper, cadmium, chromium, iron, zinc, manganese, and tin content of canned tuna were analyzed by using ICP AES. Total 115 canned tuna fish samples were analyzed in different brands that are purchased in Turkish market. The concentrations of ten heavy metals compared among different brands and results matched up to European Commission and Turkish standards. Average element concentration Manganese level ranged in between 0.04 ? 0.1 ppm, Iron level 2.42 to 31.9 ppm, aluminium 0.084 -0.98 ppm, lead content 0.02- 0.1 ppm, copper ranged 0.159 -0.598 ppm, cadmium level 0.006 to 0.037 ppm, tin level changed from 24 to 73 ppm, zinc level 2.4 to 3,7 ppm and chromium level were changed from non detectable level to 0,14 ppm. The findings of this study showed that canned tuna fish that are used for canning have concentrations well below the limit for toxic metals that set by EU and Turkish standards. Canned tuna samples which are marketed in Turkey, found safe for human consumption in terms of heavy metal content. Heavy metal contents of canned tuna fish were below the legal requirements by Turkish standards.