Bazı aril, alkil-polisiloksan türevlerinin sentezi, karakterizasyonu, kuramsal ve titreşim spektroskopik incelenmesi
Synthesis and characterization of the derivatives of some aryl-alkylpolysiloxane and their theoretical and vibrational spectroscopic investigation
- Tez No: 232199
- Danışmanlar: PROF. DR. TALAT ÖZPOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 2-metil-N-[2-(feniltiyo)fenil]akrilamit, Monomer Reaktivite Oranı, 2-(trimetilsiloksi)etilmetakrilat, Termal Özellikler, Normal Koordinat Analizi, DFT, 2-methyl-N-[2-(phenylthio)phenyl]acrylamide, Monomer Reactivity Ratios, 2-(trimethylsiloxy)ethylmethacrylate, Thermal Properties, Normal Coordinate Analysis, DFT
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
2-metil-N-[2-(feniltiyo)fenil]akrilamit (MNPTPAAm) monomeri 2-(feniltiyo)anilin ile metakriloilklorürür'ün tepkimesi sonucu sentezlenmiştir. Bu monomer ve 2-(trimetilsiloksi)etilmetakrilat (TMSEMA)'ın 2,2'-azobis izobütironitril (AIBN) başlatıcısı yardımıyla değişik oranlarındaki kopolimerleri hazırlanmıştır.Monomerin ve kopolimerlerin yapısı FTIR, 1H-NMR ve 13C-NMR spektroskopik teknikleri ile karakterize edilmiştir. Kopolimer bileşimleri elementel analizle belirlenmiştir. Monomer reaktivite oranları Fineman-Ross (F-R), Kelen-Tüdös (K-T), Extended Kelen-Tüdös (ext K-T) lineer metotları ve non-lineer metod olan RREVM bilgisayar programıyla hesaplanmış, sonuçlar karşılaştırılmıştır. Homopolimerin ve kopolimerlerin yumuşama sıcaklıkları Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (DSC), termal özellikleri ise Termogravimetrik Analiz (TGA) yöntemleriyle incelenmiştir.Sentezlenen MNPTPAAm monomerinin yapı optimizasyonu DFT ve PM3 metotlarıyla Gaussian 03 paket programı, titreşim frekansları ise VEDA4 programı kullanılarak yapılmıştır.Ayrıca sentezlenen monomere ait titreşim spektrumu Wilson'un GF Matris yöntemini temel alan SPSIM paket programı kullanılarak teorik olarak hesaplanmış ve bilinmeyen bandlar simulasyon yöntemiyle aydınlatılmaya çalışılmıştır. İncelenen bileşik için yeni değerlik kuvvet alanları (VFF) geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
2-methyl-N-[2-(phenylthio)phenyl]acrylamide (MNPTPAAm) monomer was synthesized from the reaction of 2-(phenylthio)aniline with methacryloilchloride. This monomer was used to prepare several copolymers with 2-(trimethylsiloxy) ethylmethacrylate (TMSEMA) at different mol ratios using 2,2?-azobis isobutyronitrile (AIBN) as initiator.Structures of both the monomer and the copolymers were characterized by FTIR, 1H-NMR and 13C-NMR spectroscopic techniques. The composition of the copolymers were determined by elemental analysis. Monomer reactivity ratios were calculated by Fineman-Ross (F-R), Kelen-Tüdös (K-T), Extended Kelen-Tüdös (ext K-T) linear methods and by the method of nonlinear error invariable model with the computer program RREVM. The results were compared and discussed. The glass transition temperature of homopolymers and copolymers were examined by Differantial Scanning Calorimetry (DSC) and thermal behaviors of the compounds were investigated by Thermogravimetric Analysis (TGA).Theoretical geometry optimization was performed by PM3 and DFT methods using Gaussian 03 program package, and vibrational frequencies were calculated by VEDA4 program. Vibrational analysis of the synthesized compound was also made by Wilson?s GF matrix method using SPSIM program package to assign all vibrational bands. New Valence Force Fields (VFF) were developed for the compound.