Mikrodenetleyici tabanlı PLC donanımı ve yazılımının gerçekleştirilmesi
Improving microcontroller based PLC hardware and programmin interface
- Tez No: 232263
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DANIŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PLC, PIC, VB.NET, PicBASIC, PLC, PIC, VB.NET, PicBASIC
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Tekrarlayan mekanik veya fiziksel proseslerin kontrolü, ofis makineleri, üretim makineleri ve genel olarak endüstriyel işlemler temel bir problemdir. Geleneksel olarak bu tür proseslerin kontrolü röleler, sayıcılar gibi elektromekanik araçlarla yapılır. Bu yöntemle proses değiştiğinde bütün bağlantıları yeniden yapmak gerekir ve bu özellikle otomotiv endüstrisinde büyük problemler yarattı. General Mobile elektromekanik yapıların yerine kullanılabilecek programlanabilir elektronik kontrolcülerin özelliklerini tanımladı ve Gould Modicon Company bu tanımlamaları baz alarak ilk Programlanabilir Lojik Kontrolcü (PLC)'yi geliştirdi.PLC mikroişlemci tabanlı, küçük boyutlara sahip, elektrik anahtarları, motorlar, röleler ve bobinler gibi elemanların doğrudan bağlanabileceği bir proses kontrol birimidir ve endüstriyel ortamda çalışmaya elverişli olarak üretilir.Bu tez çalışmasında mikrokontrolcü tabanlı bir PLC donanımı ve yazılımı geliştirilmiştir.Çalışmanın ilk bölümde PLC'lerle ilgili bir giriş yapılmış ve bu çalışmanın amaçlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde PLC ile ilgili temel bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde PLC'lerin ladder diyagramlarıyla programlanması açıklanmıştır. Dördüncü bölümde tez konusu olarak geliştirilen PicPLC'nin donanım ayrıntıları verilmiştir. Beşinci bölümde PicPLC'nin ladder diyagramları ile programlanmasını sağlayan yazılım açıklanmıştır. Altıncı bölümde çalışmanın sonuçları tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuş, eşdeğerleri ile karşılaştırılması yapılarak avantaj ve dezavantajları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The automatic control of repetitious mechanical or physical processes is a common control problem, which abounds in major appliances, office machines, the manufacturing industry, and industry in general. Traditionally, this kind of process control was done with electromechanical devices such as relays, timers, and sequencers. With this approach, however, the circuit must be rewired if the control logic changes, which was a particular problem to the automotive industry because of the annual model changeovers. In response to this problem, in the late 1960s, General Motors developed the specifications for a programmable electronic controller that could replace the hard-wired relay circuits. Based on those specifications, Gould Modicon Company developed the first programmable logic controller (PLC).The PLC is a small, microprocessor-based process-control computer that can be connected directly to such devices as switches, small motors, relays, and solenoids, and it is built to withstand the industrial environment.In this study, a PIC based PLC hardware and its software have been developed. In the first chapter of this study, an introduction to PLCs and the aim of this study have been given. In the second chapter, basic knowladge of PLCs has been explaned. In the third chapter, ladder programming of PLCs has been shown. In the fourth chapter, the hardware that improved for programming with ladder logic has been given and in the fifth chapter, the program for converting ladder to machine code was given. In the sixth chapter, results which are obtained in this study have been discussed and some ideas have been suggested.