Genetik algoritmalar için uzak sanal laboratuar
Remote virtual laboratory for genetic algorithms
  1. Tez No: 232654
  2. Yazar: ADEM TUNCER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: nternet tabanlı egitim, uzaktan egitim, sanal laboratuar, genetik algoritmalar, Matlab, Matlab web sunucusu, Internet based education, distance education, virtual laboratory, genetic algorithms, Matlab, Matlab web server
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
nternet teknolojisinin ilerlemesi, ögrenme ihtiyaçlarının farklılasması ve bireylerin daha esnek ve bireysellestirilmis bir ögrenme ortamını talep etmeleri, nternet tabanlı uzaktan ögretim modellerinin olusturulmasına zemin hazırlamıstır. Uzaktan egitim kendi arasında çesitli kategorilere ayrılmıs, bu kategoriler arasında da uzak sanal laboratuar çalısmaları ele alınmıstır. Bu çalısmada uzak sanal laboratuar uygulamaları için bir deney sistemi hazırlanmıs; genelde teorik ders olarak verilen ve ögrencilerin program yazmak için oldukça zorlandıgı Genetik Algoritmalar (GA) konusunda örnek deneyler hazırlanmıstır. Uzak sanal laboratuar sisteminde Matlab, Matlab web sunucusu, Apache sunucu, PHP, javascript gibi yazılımlar kullanılmıstır. Sistem, internet aracılıgı ile uzak sanal laboratuara ulasan ögrencilere, farklı deneyler için farklı parametreler kullanarak, GA'nın çalısmasını ve performansını herhangi bir program yazmadan gözlemleme imkanı sunmaktadır. Ögretmenlere de, hangi ögrencilerin hangi deneyleri yaptıklarını ve deney yaparken girdikleri parametreleri gözlemleme imkanı sunmaktadır
Özet (Çeviri)
Improvement of Internet Technologies, changes in learning needs and demand of flexible and individualized learning spaces have caused the arise of Internet based distance education models. Distance education models are divided into sub-categories and remote virtual laboratory studies take places in one of them. In this thesis, an experiment system was designed for remote virtual laboratory applications. Several sample experiments about the genetic algorithm (GA), which is given as a theoretical lesson in generally and codding of its program is difficult, were prepared in this study. Matlab, Matlab web server, Apache server, PHP and Javascripts softwares were used in the remote virtual laboratory system. The system provides students that access to the system trough the Internet for observation of work and performance of GA. Students are able to realize the experiments by using various parameters without codding of any program. The system also provides instructor to show which students complete the experiment, parameter values used in the experiment and the results of the experiment.