Biyodizel ile dizel yakıtlarının harmanlanmasında yakıt özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the fuel properties of biodiesel-diesel fuel blends
- Tez No: 232659
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ÇANAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Biyodizel, dizel yakıtı, yakıt özellikleri, Biodiesel, diesel fuel, fuel properties
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yapılan bu çalışmada, atık bitkisel yağ ve farklı bitkisel yağlardan biyodizel üretilmiştir. Biyodizel üretiminde bitkisel yağ olarak ayçiçek, kanola, soya, pamuk, mısırözü ve atık bitkisel yağ olarak palmiye atık yağı kullanılmıştır. Üretilen biyodizeller, iki farklı dizel yakıtı ile harmanlanarak belirli oranlarda karışımlar oluşturulmuştur. Oluşturulan bu karışımların yoğunluk, viskozite, parlama noktası, distilasyon eğrileri ve akma noktası gibi bazı yakıt özellikleri belirlenmiştir. Yapılan testler %20'ye kadar biyodizel içeren karışımlar ile dizel yakıtları arasında pek fazla fark olmadığını göstermiştir. Üretilen biyodizeller dizel yakıtları ile karıştırıldığında, biyodizel miktarı arttıkça yoğunluk, viskozite, distilasyon sıcaklıkları ve akma noktası değerlerinin biyodizel değerlerine yaklaştığı görülmüştür. Fakat parlama noktası biyodizel miktarına göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, biodiesels were produced from waste vegetable oil and vegetable oils. Sunflower, canola, soybean, cottonseed, corn oils as vegetable oil and waste palm oil were used in biodiesel production. Fuel mixtures were prepared in specific proportions by blending biodiesel with two different diesel fuels. Some fuel properties of these blends such as density, viscosity, flash point, distilation curves and pour point were determined. The test results showed that there is not so much difference between diesel fuels and blends including biodiesel up-to 20%. When the biodiesel amount increased in the mixture, the density, viscosity, distilation curves and pour point values of the blends approached to the pure biodiesel values. But, flash point showed some difference considering the biodiesel amount.