Multi-disciplinary design optimization of missiles
Çok disiplinli füze tasarım eniyilemesi
- Tez No: 93102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN TEKİNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Disiplinli Tasarım Eniyilemesi, Yörünge Eniyilemesi, Sakla ve Ara Metodu, Sürekli Tavlama Benzetimi, Havadan- Yere Füzeler VI 1(£ SrtaHKÖĞBEIİM KÜMLİ, Multi-Discilinary Design Optimization, Trajectory Optimization, Hide-and-Seek Method, Continuous Simulated Annealing, Air-to-Surface Missiles. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz ÇOK DİSİPLİNLİ FÜZE TASARIM ENIYİLEMESİ Bingöl, Müge Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ozan Tekinalp Aralık 2000, 134 sayfa Sakla ve ara benzetimsel tavlama yöntemi füzelerin çok disiplinli tasarım eniyilemesinde uygulanmıştır. Orjinal algoritma, alttan ve üstten sınırlandırılmış hüristik tahmin yöntemi kullanılarak iyileştirilmiştir. Ayrıca, doğrusal olmayan eşitsizlik kısıtlamalarını ele almak için de bir metod geliştirilmiştir. Her iki durumda da algoritmanın çok daha az fonksiyon değerlendirme sayışma ihtiyaç duyduğu gösterilmiştir. Yörünge eniyilemesi, yörüngeyle birlikte motor tasarım eniyilemesi ve aerodinamik şekil eniyilemesini de içeren çok disiplinli tasarım eniyilemesi problemleri çözülmüştür. Kullanılan modeller, iki serbestlik dereceli fuze uçuş modelini, sondan yanmalı katı yakıtlı motor modelini, yapısal tasarım modellerini, ve farklı füze geometrileri için aerodinamik katsayıları veren Missile DATCOMT kullanılarak oluşturulan databankalarmı içermektedir. Belirli menzile en hafif füzenin tasarlanmasında yörüngenin, itki ünitesinin, bir o kadar da kanat geometrisinin önemli olduğu gösterilmiştir. Çok disiplinli tasarım optimizasyonunda iki seviyeli optimizasyon kullanılmıştır. İç döngüde füzeyi en uzak menzile götürecek yörünge ve aerodinamik şekil eniyilemesi yapılırken, dış döngüde motortasarım parametreleri kullanılarak en hafif füze tasarımı yapılmıştır. Bu iki sıcaklık kullanan çift döngünün en iyi tasarımı verdiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTI-DISCIPLINARY DESIGN OPTIMIZATION OF MISSILES Bingöl, Müge M.Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ozan Tekinalp December 2000, 134 pages Hide-and-Seek simulated annealing algorithm is applied to the multidisciplinary design optimization of missiles. The original algorithm is improved by using a heuristic estimator with lower and upper bounds. Also a method to handle nonlinear inequality constraints is developed. In both cases it is shown that the algorithm requires much fewer number of function evaluations. Trajectory optimization, engine design optimization together with trajectory and multidisciplinary design optimization problems, including the aerodynamic optimization, are solved. The models used include a two-degree-of-freedom trim flight flight mechanics model of the missile, end burning solid propellant engine model, structural design models, and databases generated using Missile DATCOMT to predict aerodynamic coefficients for different missile geometries. It is shown that trajectory, propulsion unit as well as wing geometry are important to attain a minimum weight missile that flies to the prescribed range. In the case of multi- disciplinary design optimization, a two loop optimization approach is used. In the inner loop, combined trajectory and shape optimization to yield maximum range is 111accomplished. In the outer loop, engine design parameters are used to achieve minimum weight design. This two loop approach, where two separate temperatures are used is shown to yield the best design.