Yeni ürün geliştirme sürecinde tedarikçi bütünleşmesinin TOPSİS yöntemi ile değerlendirilmesi
Supplier involvement in new product development by using a TOPSİS model
- Tez No: 232769
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarikçi Bütünleşmesi, Tedarikçi İşbirliği, Tedarikçi Ortaklığı, Tedarik Zinciri Yönetimi, Supplier Involvement, Supplier Cooperation, Supplier Partnership in Design
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın ana amacı, yeni ürün geliştirme prosesinde tedarikçi bütünleşmesini araştırmaktır. Yıllar boyunca, müşteriler gibi, tedarikçiler, yenilikçiliğin önemli bir kaynağı olarak görülmüşlerdir. Firmalar, tedarikçilerin tüm ilave kaynaklarını, yeteneklerini, kapasitelerini, ve özellikle tedarikçilerin dizayn sorumluluklarını kullanarak, maliyet ve çevrim sürelerini azaltarak ve daha özelleştirilmiş ürün özellikleri ya da daha iyi ürün kalitesi sunarak, üstün rekabet avantajları geliştirirler ve korurlar. Böylece, tedarikçilerle olan işbirliğini, bütünleşmeyi, ilişkilerini geliştirerek, koruyarak ve artırarak bir genel strateji olarak etkin olurlar. Ayrıca, bu çalışmada, tedarikçi bütünleşmesinin, özellikle sürdürülebilir bir rekabetçilik kurmak ve güçlendirmek için, son zamanlarda otomotiv endüstrisinde uyarlanmasının, çok önemli bir çıkış olduğu, müşterilerin yeni ürün geliştirmede ne kadar katılımcı olmaları gerektiği ve hangi açılardan kriterlerin analiz edildiği detaylı olarak açıklanmıştır. Kocaeli bölgesinde kurulu olan, uluslararası otomotiv fabrikasında, yerlileştirme prosesi çerçevesinde, tedarikçi seçimi ve geliştirmesi, yeni ürün geliştirme projelerinde yerli 40 tedarikçiler ile olan işbirliğinin ve bütünleşmesinin derinliğini, seviyesini araştırmak ve analiz etmek için, uluslararası çalışmalar incelenerek 15 ana kriterli anket oluşturulmuş ve TOPSIS( İdeal Sonuç Odaklı Çok Ölçütlü Karar Verme) yöntemi ile ortaya koyulmuştur. Genel sonuç olarak, yapılan araştırmada, belirlenen ölçütler dâhilinde, tedarikçilerin ve üreticilerin görüş açılarına dayanarak, çok yakın çalışma işbirliği-ilişki yürütülmüş ve tedarikçi bütünleşmesinin önemini genişleterek gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to seek the supplier involvement process in new product development, due to several years, suppliers, like customers, have been regarded as an important source of innovation. By using a supplier?s additional resources, skills and capabilities, especially a supplier?s greater design responsibilities, companies can develop and maintain a competitive advantage by reducing costs and cycle time and by offering more customized product characteristics or better product quality. Thus, developing, maintaining, and enhancing relationships with customers may be effective as a general strategy. Moreover, supplier Involvement has become a crucial issue to adapt in automotive industry recently, which is thoroughly explained in this study, in order to explore on how much to participate in a customer?s new product development, and what aspects of the criteria?s to analyse, to build up a sustainable competitiveness. Regarding the international mother automotive company, located in Kocaeli, in terms of procurement process, supplier selection and development, co-operating with their 40 local suppliers, it has been analysed and investigated in- depth the level of involvement in new product development by releasing a survey to all suppliers, which consists of 15 criteria?s, gathered from many international researches, and analysed by using a TOPSIS method(technique for order preference by similarity to an ideal solution). In conclusion, our research indicates and broadens the importance of supplier involvement with the chosen criteria?s, from supplier perspective in intimate working relationship.