R-134a soğutucu akışkanlı ısı pompası sisteminin süt pastörizasyonunda kullanımının deneysel incelenmesi
Experimental investigation of heat pump system of R-134a refrigerant fluid using in milk pasteurization
  1. Tez No: 232815
  2. Yazar: YÜKSEL AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖMER ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı pompası, Süt pastörizasyonu, COP, enerji analizi, ekserji analizi, R-134a soğutucu akışkanı, Heat pump, Milk pasteurization, COP, energy analysis, R-134a refrigerant, exergy analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZETY. Lisans TeziR-134a SOĞUTUCU AKIŞKANLI ISI POMPASISİSTEMİNİN SÜT PASTÖRİZASYONUNDA KULLANIMININ DENEYSEL İNCELENMESİYüksel AKTAŞAtatürk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Yrd. Doç. Dr. Ömer ÖZYURTEnerji maliyetinin giderek arttığı son yıllarda ısı pompaları, enerjinin verimli kullanılması açısından önem kazanmıştır.Bu çalışma, süt pastörizasyonunda kullanılmak üzere tasarlanan, sıvı- sıvı prensibine göre çalışan mekanik buhar sıkıştırma çevrimli plakalı-ekonomizörlü bir ısı pompasının kararlı hal deneysel sonuçlarını içermektedir. Peynire işlenecek sütün hem ısıtılması hem de mayalanma sıcaklığına kadar soğutulmasını sağlayacak şekilde prototip bir ısı pompası sistemi kurulmuştur. Isı pompası sistemi çift cidarlı kazan sistemi ve plakalı pastörizer sistemlerinde enerji sarfiyatı analizleri ile kimyasal, biyokimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmış ve elde edilen sonuçlar birbiriyle mukayese edilmiştir. Bu analizlerden başka performans kriterleri de incelenmiştir. Deneylerin sonucunda ısı pompası sisteminin enerji tasarrufu açısından çift cidarlı kazan ve plakalı pastörizatör sistemlerinden daha iyi olduğu görülmüştür. Ayrıca mikrobiyolojik analizler sonucunda ısı pompasının sütün pastörizasyonunda kullanılabileceğini göstermiştir.2008, 121 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisEXPERIMENTAL INVESTIGATION OF HEAT PUMP SYSTEM OF R-134a REFRİGERANT FLUID USING IN MILK PASTEURIZATIONYüksel AKTAŞAtatürk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Ömer ÖZYURTDuring the last few years, the increase in the cost of energy has made the use of heat pumps advantageous systems for the production of efficient energy.This study contains the steady-state experimental results of a liquid-to-liquid mechanical vapor compression heat pump with plate economizer designed for milk pasteurization. A prototype heat pump system was constructed to heat the milk to the pasteurization temperature and cool it to the coagulation temperature during cheese processing. The energy consumption analysis and chemical, biochemical and microbiological analysis were made in heat pump system as well as double jacket boiler system and plate pasturizer system, and the results were compared. Besides analysis performance criteria?s of heat pump system were investigated. Results of experiments show that heat pump system is better saving energy than double jacket boiler system and plate pasteurizer system. Besides, results of microbiological analysis show that the heat pump can be utilize in milk pasteurization.2008, 121 pages