Polipirol iletken polimerinin biyosensör olarak kullanımı
Using of the conducting polypyrrole polymer as biosensor
- Tez No: 232963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polipirol, Biyosensör, Elektrokataliz, Parasetamol, Askorbik asit, Glikoz
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez çalışmasında, modifiye edilmiş polipirol iletken polimerinin biyolojik türlerin tayininde biyosensör olarak kullanımı araştırılmıştır. Bu amaçla ilk olarak elektrokimyasal polimerizasyon ile hazırlanan molekül baskılanmış polipirol (MIP) film elektrotların parasetamol ve askorbik asit için tanıma özellikleri incelenmiştir. MIP film elektrotların performansını kontrol eden bazı önemli parametreler optimize edilmiştir. MIP film elektrotların parasetamol ve askorbik asite karşı yüksek seçicilik ve hassasiyet gösterdiği saptanmıştır. Daha sonra bu elektrotlar ilaç örneklerindeki parasetamol ve askorbik asit tayinlerinde kullanılmıştır. Tez çalışmasının ikinci aşamasında, elektrokimyasal yöntem ile aşırı yükseltgenmiş polipirol nanofiber film hazırlanarak Co(II) ftalosiyanin tetrasülfonat (Co-FTS) ile modifiye edilmiştir. Co-FTS ile modifiye edilmiş elektrotların elektrokimyasal performansları diferansiyel puls voltametri yöntemiyle incelenmiştir. Modifiye elektrotların, girişim yapan elektroaktif türlerin varlığında glikoza karşı yüksek seçicilik ve hassasiyet gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca bu elektrotların serum örneklerindeki glikoz tayininde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler molekül baskılanmış ve Co-FTS ile modifiye edilmiş polipirol film elektrotların parasetamol, askorbik asit ve glikoz tayinlerinde biyosensör olarak analitik amaçlı kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the usage of the modified conducting polypyrrole polymer as a biosensor was investigated for the determination of biological species. For this purpose, firstly, molecularly imprinted polypyrrole (MIP) film electrodes were prepared by electrochemical polymerization and their recognition properties for paracetamol and ascorbic acid investigated. Several important parameters controlling the performance of the MIP film electrodes were optimized. The MIP film electrodes exhibited a high selectivity and sensitivity toward paracetamol and ascorbic acid. Then, these electrodes were used for determination of paracetamol and ascorbic acid in pharmaceutical samples. In the second part of the thesis, overoxidized polypyrrole nanofiber film was electrochemically prepared and modified with cobalt(II) phthalocyanine tetrasulfonate (Co-FTS). The electrochemical performances of the Co-FTS modified electrodes were investigated with differential pulse voltammetry method. The modified electrodes exhibited a high selectivity and sensitivity toward glucose in the presence of electroactive interfering substances. Usefulness of these electrodes was also tested for the determination of glucose in serum samples. The results show that molecularly imprinted and Co-FTS modified polypyrrole electrodes can be used as a biosensor in analytical purposes in the determination of paracetamol, ascorbic acid and glucose.Keywords :Polypyrrole, Biosensor, Electrocatalysis, Paracetamol, Ascorbic Acid, Glucose