Depositional systems of the Osmancık formation in the Thrace basın
Trakya havzasındaki Osmancık formasyonunun depolanma sistemleri
  1. Tez No: 23311
  2. Yazar: ERKAN ATALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN NORMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trakya Havzası, Osmancık Formasyonu, litofasiyes, depolanma fasiyesi, depolanma sistemi, ikincil dizilim. \, Thrace Basin, Osmancik Formation, lithofacies, depositional facies, depositional system, parasequence
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 395
Özet
oz TRAKYA HAVZASINDAKİ OSMANCIK FORMASYONUNUN DEPOLANMA SİSTEMLERİ ATALIK, Erkan Doktora Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dali Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman NORMAN Haziran 1992, 366 sayfa Trakya havzasının güneyinde dar bir şerit halinde yüzeylenen Osmancık Formasyonu, Erken Oligosen yaşlı Mezardere Formasyonu ile Geç Oligosen - Erken Miyosen yaşli Danişmen Formasyonu arasinda yeralmaktadir. Osmancık Formasyonundan litoloji, tane boyu, sedimenter yapı ve iz fosil içeriği gözönünde bulundurularak altısı kumtaşı, beşini birden fazla litolojinin oluşturduğu, ve çamurtaşı, kömür, kokina, kireçtaşı, vede tüf itlerden oluşan onaltı litofasiyes ayırt lanmıştır. Osmancık Formasyonu içersindeki litofasiyes topluluklarının güncel ve eski çokel örnekler ile karşılaştırılmaları sonucunda, yamaç - delta ilerisi, delta önü veya ıraksak bar, dağıtım ağzı barı, olası gelgit kompleksi, olası haliç kanalı, dağıtım kanalları arası koy, dağitım kanalı, seki, sellenme vyelpazesi, engel adası, bataklık ve göl, ve akarsu kanalı olarak çeşitli depolanma fasiyesleri yorumlanmıştır. Trakya Havzasında, Osmancık Formasyonun depolanma sistemleri içersinde, genel olarak tane boyunun yukarı doğru irileştiği yada yukari doğru sığlaşan istif olarak tarif lediğimiz en az dört ikincil dizilim tanımlanmıştır. Bu ikincil dizilimlerin, görecel deniz seviyesi değişimleri sonucunda oluşan, dördüncü veya beşinci dereceden evrelerin ürünleri olduğu sanılmaktadır. Petrografik veriler Osmancık Formasyonu kumtaşlarmin olgun olmayan litik subarkoz, feldispatik litarenit sınıfında olduğunu göstermiştir. Bu kumtaşları çoğunlukla metamorfik kayalardan, az miktarda da magmatik kayalardan türemiş olup, eski akıntı yönleri ve kaynak alani verilerine dayanilarak bati ve güneyden taşınmış oldukları sanı lmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEPOSITIONAL SYSTEMS OF THE OSMANCIK FORMATION IN THE THRACE BASIN ATALIK, Erkan Ph.D. in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Teoman Norman June 1992, 366 pages The Osmancık Formation crops out as a narrow belt in the southern part of the Thrace Basin and is situated between the Lower Oligocene Mezardere Formation and the Upper Oligocene to Lower Miocene Danişmen Formation. The Osmancık Formation consists of sixteen lithofacies, including six sandstone, five heterolithic, and one each of mudrock, coal, coquina, limestone, and tuff ite, these having been distinguished on the basis of lithology, grain size, sedimentary structure, and trace-fossil content. Based on the lithofacies assemblage, and comparing these lithofacies assemblages with modern and ancient examples, a detailed depositional facies analysis has led to the interpretation of slope-prodelta, distal bar, distributary mouth bar, probable tidal inlet, probable estuarine channel, Interdistributary bay, distributary channel, 111levee and crevasse-splay, barrier island, swamp-marsh and lagoon, and fluvial channel depositional facies in the Osmancık Formation. Within the depositional systems of the Osmancık Formation in the Thrace Basin, at least four parasequences (a parasequence being a shoaling-upward or overall coarsening-upward sequence) have been recognized and are considered to be products of fourth- or fifth-order cycles of the relative effects of sea level fluctuation. Petrolographic evidence indicates that the Osmancık Formation sandstones are generally immature lithic subarkose to feldspathic litharenite. The sources for these sandstones were dominant ly metamorphic rocks, with minor amount of contribution from igneous (and ultramafic) rocks. Paleocurrent and provenance data indicate that source areas lay to the west and south.