Pirinç'in sulu çözeltilerinin korozyonu
The corrosion of brass in the aqueous solution
- Tez No: 233188
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ABBAS AKSÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, çinko, bakır, pirinç, inhibisyon, ogzalat, Corrosion, zinc, copper, brass, inhibition, oxzalate
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Semra Muratoğlu tarafından hazırlanan bu yüksek lisans çalışmasında, farklı bileşimlerdeki bakır ve çinko ve de pirincin 0.5 M NaCI çözeltisindeki korozyonuna ogzalatın etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla NaCI çözeltisine değişik miktarlarda ogzalat eklenerek hazırlanan sulu çözeltilerinde elektrokimyasal yolla potansiyel-zaman, AC-empedans ve akım-potansiyel eğrileri elde edilmiştir. Bu eğrilerden yararlanarak korozyon hızları ve diğer korozyon karakteristikleri belirlenmiştir. Belirlenen bu korozyon hızlarından da inhibitör etkinliği hesaplanmıştır. Bulunan sonuçlardan, pirinç, çinko ve bakırın düşük derişimlerdeki ogzalatın ile metallerin korozyonunu önemli ölçüde değiştirdiği belirlenmiştir. Ogzalat derişiminin artması ile metal korozyonu dolayısıyla inhibisyon etkinliği azalmıştır. Bu etki metal bileşimiyle de önemli ölçüde değişmektedir.Saf çinkoda korozyonu önleme ogzalat derişime bağlı olarak % 96'ya kadar çıkmaktadır.Ogzalat derişiminin artması ile inhibitör etkinligi ,çinko ogzalatın kompleks iyon halinde çözünmesi nedeniyle azalmaktadır.Ogzalat saf bakırda korozyonu artırırken, saf olmayan bakırda ise saf çinkoya benzer biçimde ogzalat derişime bağlı olarak korozyon hızı önce azalmakta sonra ise bakır ogzalatın çözünmesiyle yeniden artmaktadır.Korozyon ortam bileşimine baglı olarak ya yük transfer yada difüzyon kontrollü olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Semra Muratoğlu has been investigated the effect of oxzalate on the corrosion of brass and its component copper and zinc have different composition 0.5 M NaCI solution. For this aim, potantial?time, AC-impedance and current-potential curves were obtained with electrochemical workstation in NaCI solution containing different oxzalate concentration. Corrosion rates and other corrosion characteristics of stutied metal and alloy were determined from these electrochemical curves. Corrosion inhibition of oxzalate was calculated from measured corrosion rates of metals in stutied solutions. Oxzalate was inhibitied the corrosion of stutied metals especially in small oxzalate concentrations. Inhibition effect of oxzalate was decreased media with increasing oxzalate concentration in the corrosive media.Inhibition effect of oxzalate was increased up to %96 depending to the oxzalate concentration in NaCl solution.Inhibition effect was decreased at the high oxzalate concentration for dissolution of zinc oxzalate as complex ion.Same effect was observed with unpure copper, but oxzalate was increased the corrosion of pure copper in same condition.Corrosion mechanisms of zinc, copper and brass are charge transfer or diffusion control depending of composition of studied solution.