İstanbul ilinde vitamin kullanım alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on vitamin usage habits in Istanbul and determine its affecting factors
- Tez No: 233251
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Food Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Vitamin, vitamin kullanımı, sosyo-kültürel, Vitamin, vitamin usage, socio-cultural
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, İstanbul ilinde 4 farklı sosyo-kültürel grubu temsil eden toplam 1000 kişilik denek grubunun vitamin kullanım alışkanlıkları ve tercihlerini etkileyen faktörler hakkında fikirlerinin belirlenmesine çalışılmıştır.Araştırmaya katılan denekler tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş ve yüz yüze görüşülerek kendilerinden konu ile ilgili soruları yanıtlamaları istenmiştir. Araştırma sonucu elde edilen veriler, genel olarak ve genel içerisindeki gruplara göre değerlendirilerek, grafik ve % oran olarak verilmiştir.Araştırma sonucuna göre; kişilerin büyük bir çoğunluğunun düzenli olmamakla birlikte vitamin kullanım alışkanlığının olduğu, daha çok kendilerini iyi hissetmek, hastalıklara karşı dirençli olmak amacıyla vitamin kullanmayı tercih ettikleri tespit edilmiştir. Kişilerin günlük yaşamlarında dengesiz beslenmeleri ve gıdalara karşı oluşan güvensizlik gibi nedenler de vitamin kullanımına yönelten diğer faktörler olarak ortaya çıkmaktadır. Günümüz yaşamında yoğun iş hayatı, şehrin kargaşası, hava kirliliği gibi birçok etken kişileri olumsuz yönde etkilemekte ve insanların bu olumsuzlukların üstesinden gelme adına çeşitli arayışlara itmektedir. Kişilerin günlük yaşam kalitelerini arttırma arayışı içerisinde beslenmelerinde ki düzensizlik ve gıdalara olan güven kaygısı kişileri vitamin kullanmaya yöneltmektedir. İşte bu noktada vitamin tercihlerini nasıl yaptıkları ve yeterli bilinç düzeyinde olup olmadıklarına bakıldığında ise sosyo-kültürel gruplara göre farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this project, thousand people who represent the four different socio-cultural groups in İstanbul are examined to determine the usage of vitamins and the factors that affect the preferences of them.The participants of this experiment are chosen by the random sampling method and they are asked to answer the questionary. The data of the experiment are analysed in general and in subgroups, then those analysis are given in percentages and shown in graphs.Regarding to the result of the project, it is established that most people use vitamins disorderly for wellness and to be resistant to certain diseases. Irregular nourishment in daily life and the distrust of foods are other factors that affect vitamin usage of people. Nowadays, the issues such as; busy business life, disturbance of the urban and air pollution, influence people negatively, which makes people search for new solutions to overcome these negativeness. To reach better living conditions; the irregular nourisment and the distrust of foods of individuals impel them to use vitamins. At this point, depending on their preferences and their knowledge of vitamins, it is analysed that there is a visible distinction between the socio-cultural groups.