Kumbağ (Tekirdağ) ormanı topraklarının profil özellikleri ve sınıflandırılması
The profile properties and classification of the forest soils in Kumbag (Tekirdag)
  1. Tez No: 233278
  2. Yazar: TOLGA YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Ziraat, Forestry and Forest Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kumbağ (Tekirdağ) beldesi, Orman Toprakları, Morfolojik özellikler, Toprak taksonomisi, Kumbag (Tekirdag) distict, Forest soils, Morphological Properties, Soil Taxonomy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma Kumbağ (Tekirdağ) yöresi orman topraklarının fiziksel, kimyasal özelliklerinin belirlenerek toprak taksonomisine göre sınıflandırılması ayrıca toprakların erozyon özellikleri ve topraktaki bitki besin elementi miktarlarının saptanarak toprağın ağaçlar ve diğer bitki örtüsü ile ilişkilerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma bulguları bölümünde jeolojik yapı ve anamateryal, iklim, bitki örtüsü, topoğrafya ve zaman açıklanmıştır. Araştırma alanına ait 5 toprak profilinin tanımlamaları yapılmış, fiziksel ve kimyasal ve bitki besin elementleri analiz sonuçları çizelgeler halinde verilmiştir, sonuç bölümünde ise toprak profillerine ait veriler değerlendirilmiştir.Araştırma profillerine ait (K) toprak erodibilitesi faktörü 0,19- 0,45 arasında saptanmıştır. Rüzgar erodibilite değerleri 13,84 ton/da/yıl ile 21,3 ton/da/yıl aralığında, toprak kayıp toleransı (T) 0,148 ton/da ile 0,790 ton/da sınırları içinde hesaplanmıştır. pH değerleri en düşük değerini 6,22 ile profil 2'de en yüksek değerini ise 7,65 ile profil 3'de almıştır. Tuz yüzdeleri 0,013- 0.052, organik madde yüzdeleri 0,60- 4,08, Azot (N) yüzdeleri 0,01- 0,289 aralıklarında değişim göstermektedir. Profillerin fosfor (P) miktarı 1,65- 18,73 ppm, potasyum (K) miktarı 27,68- 286,83 ppm sınırları içinde bulunmaktadır. KDK en düşük değerini 10,54 cmol/kg ile profil 1'de en yüksek değerini 34,63 ile profil 3'de almıştır. Profil 5 dışında tüm topraklar kireçlidir. Bazı yüzey ve yüzey altı horizonlarının Cu miktarları 0,16- 0,95 ppm, Fe miktarları 3,96- 18,95 ppm, Mn miktarları 0,89- 4,35 ppm aralıklarında bulunmaktadır ve çoğunlukla yeterli seviyededirler, Zn miktarları 0,09- 1,04 ppm sınırları içinde bulunmaktadır ve çoğunlukla yetersiz seviyededir.Toprak tekstür sınıfı olarak tüm profiller tınlı tekstür sınıfına girmektedir. Toprak profillerinin hepsi iklim- toprak ilişkileri bakımından thermic grubuna girmektedir. Toprak taksonomisi (2006)'ne göre sınıflandırılan çalışma alanı topraklarından 1. 2. 3. 5. profiller Typic Haploxerept alt gruplarına sınıflandırılmıştır, 4. profil ise Lithic Xerorthent alt grubuna girmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to determine the physical and chemical properties of forest soils in kumbağ district and classify them according to soil taxonomy also to determine erosion properties of these soils and the amounts of the nutrition elements in these soils and to evaluate the relations of these soils to trees and other vegetation.In the research results section geological structure, basic materials, climate, vegetation, topography and the time were each respectivly explained. Five soils profiles which belonged to the study field were defined also physical and chemical results and the resuls of the analysis of the nutrition elements were given in the form of tables. In the results chapter the data of the soil profiles were evaluated.The soil Erodibility factor belonging the studied profiles were between 0,19- 0,45. The values of the wind erodibility were calculated between 13,84 tons/da/year and 21,3 tons/da/year and as fort the soil lost of tolerance (T) the values were between 0,148 tons/da/year and 0,790 tons/da/year. The pH values had their lowest rank with 6,22 in profile 2 and their highest rank with 7,65 in profile 3. The salt percentage values ranged between 0,013- 0,052; the organic matter percentage values between 0,60- 4,08 and the total nitrojen (N) percentage values ranged from 0,01- 0,289. The phosphorus (P) amount of the profiles were within the limits of 1,65- 18,73 ppm, the available potassium (K) amounts were from 27,68- 286,83 ppm. Cation Exchange Capacities (CEC) took its lowest value 10,54 cmol/kg in profile 1. and its highest value with 34,63 cmol/kg in profile 3. Except profile 5 the other soils were calcareous. In some epipedons and subsurface horizons copper (Cu) amounts between 0,16- 0,95 ppm, ıron (Fe) amounts between 3,96- 18,95 ppm, Manganese (Mn) amounts were from 0,89-to 4,35 ppm and they were mostly at sufficient level. But Zn (zinc) amounts were within the limits of 0,09- 1,04 ppm and ıt was at insufficient level.In terms of soil texture classes all the studied profiles were determined as loam texture class.Thermic soil temperature regime the profiles investigated were determined in thermic class. According to the Soil taxonomy (2006) the first, second, third and fifth investigated soil profil classified ın Typic Haploxerept subgroups while the fourth profile was in the Lithic Xerorthent subgroup.