Çekirdeklik kabağın (Cucurbita pepo L.) hasat ve harmanına yönelik fiziko-mekaniksel özelliklerinin saptanması üzerine bir araştırma
A research on determination of physico-mechanical properties of edible summer squash (Cucurbita pepo L.) for harvesting and threshing
- Tez No: 233314
- Danışmanlar: PROF. DR. POYRAZ ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yazlık kabak, Cucurbita pepo L, fiziksel özellikler, biyolojik malzeme, fiziko-mekanik özellikler
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ülkemizde özellikle Trakya yöresinde yaygın ekim alanlarına sahip bir bitki olan çekirdeklik kabağın ekonomik değeri gün geçtikçe artmaktadır. Ancak üretim yapısı incelendiğinde hem birim alandan alınan ürünün azlığı hem de kalitesinin iyi olmadığı görülmektedir. Şüphesiz bu konuda tohumluk özellikleri yanında gerçek anlamda mekanizasyona önem verilmeyişi ya da bu konudaki eksiklikler vb. konularda etken olmaktadır.Araştırmanın amacı; çekirdeklik kabağın hasada yönelik özelliklerinden olan lineer boyutlar, dane ağırlığı, 1000 tane ağırlığı, kabuk delinme kuvveti, kabuk kopma kuvveti, yarılma kuvvetleri ve elastikiyet modülü gibi bazı fiziksel ve mekanik özellikleri saptanmaya çalışılmıştır. Araştırılan bu özellikler mühendislik hesaplamalarında ve kombine hasat makinalarının tasarlanmasında önemli temel veriler oluşturmaktadır. Kabakların saptanan fiziko-mekanik özellikleri ortalama kabuk delinme kuvveti 60.30 N, ve kabuk kopma kuvveti 18.96 N olarak ölçülmüştür. Yine denemelerde yarılma kuvveti 168.8 N olarak ölçülmüştür.Trakya yöresinde özellikle hasat mekanizasyonu araçlarının uygulamaya sokulması, verimsel artışın yanında kaliteyi artıracak, insanların zorlukla yaptığı işleri makinaların yapması durumunda ise üreticilerin diğer işlerine de uygun zamanı bulacaklar ve çekirdeklik kabak üretimini zevkli ve karlı uğraşı haline gelecektir.
Özet (Çeviri)
Edible summer squash which is grown for it?s seeds has a big growing area in this country, especially in the Trakya Region and its economic value is getting better day by day. When the growing conditions are checked, it can be seen that the yield and quality are not good. The poor quality of seed and lack of mechanization are the main causes.The aim of this research was the determination of some physical and mechanical properties of edible summer squash such as linear dimensions, seed weight, thousand seed weight, skin puncture force, skin pull-of force and split force, modulus elasticity which are effect for edible summer squash harvesting. All the properties of edible squash that provide useful data to engineers in the design of harvesting machines. Physico-mechanical features of these edible summer squash were found that, average skin puncture force was 60.30 N, skin pull-of force was found 18.96 N. At the measurement process, split force was found 168.8 N.The use of agricultural machines for harvesting will increase the yield and quality, while the machine are doing the job which is so difficult for people, the grower will find more time to do other jobs and the growing of squash for seed yield will be enjoyable and profitable business.Keywords : Edible Summer Squash; Cucurbita pepo L.; physical properties, biological material, physico- mechanic properties