Kirmir çayı ve kollarındaki balık populasyonlarında yoğunluk, biyomas ve üretimin tahmini
Estimation of density, biomass and production in fish populations in kirmir stream and its tributaries
  1. Tez No: 233398
  2. Yazar: ÖZGE ZENCİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞEREF KORKMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kirmir Çayı, populasyon büyüklüğü, yoğunluk, biyomas, üretim, ayrılma metotu, Kirmir stream, population size, density, biomass, production, removal method
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma, Kirmir Çayı ve kollarındaki tatlısu kefali, bıyıklı balık, siraz balığı-karabalık, inci balığı, siraz balığı-saçaklı siraz, karaburun ve anadolu inci balığının populasyon büyüklüğü, yoğunluk, biyomas, ortalama biyomas ve üretim değerlerini ve taş ısıran balığı, dere kayası ve çöpçü balığının populasyon büyüklüğü, yoğunluk ve biyomas değerlerini tahmin etmek amacıyla Kasım 2006-Kasım 2007 tarihleri arasında yürütülmüştür.Populasyon büyüklüğü, yoğunluk ve biyoması tahmin etmek için Zippin'in 3 örnekli ayrılma metotu kullanılmıştır. Araştırma alanı içerisindeki Süveri-Kirmir-İlhan Çayları'ndaki tatlısu kefali (Leuciscus cephalus Linnaeus, 1758), bıyıklı balık (Barbus plebejus escherichi Heckel, 1843), siraz balığı- karabalık (Capoeta tinca Heckel, 1843), inci balığı (Alburnoides bipunctatus fasciatus Bloch, 1782), siraz balığı-saçaklı siraz (Capoeta capoeta sieboldi Steindachner, 1864), karaburun (Chondrostoma regium Heckel, 1843), anadolu inci balığı (Alburnus orontis Sauvage, 1882), taş ısıran balığı (Cobitis taenia), dere kayası (Gobio gobio) ve çöpçü balığı (Nemachelius angorae) populasyonlarının toplam yoğunluk ve biyomas değerleri sırasıyla 20300 (adet/ha) ve 674.72 (kg/ha), 11203 (adet/ha) ve 295.12 (kg/ha), 129499 (adet/ha) ve 2766.42 (kg/ha), 30259 (adet/ha) ve 237.85 (kg/ha), 1184 (adet/ha) ve 88.58 (kg/ha), 7278 (adet/ha) ve 95.54 (kg/ha), 66115 (adet/ha) ve 1796.50 (kg/ha), 371 (adet/ha) ve 3.41 (kg/ha), 188 (adet/ha) ve 0.78 (kg/ha), 4138 (adet/ha) ve 11.10 (kg/ha)'dır. Ortalama biyomas ve yıllık üretim tatlısu kefali için 489.95 (kg/ha) ve 26.95 (kg/ha/yıl), bıyıklı balık için 221.25 (kg/ha) ve 14.82 (kg/ha/yıl), siraz balığı-karabalığı için 2157.95 (kg/ha) ve 149.28 (kg/ha/yıl), inci balığı için 156.75 (kg/ha) ve 6.66 (kg/ha/yıl), siraz balığı-saçaklı siraz için 66.93 (kg/ha) ve 8.77 (kg/ha/yıl), karaburun için 69.96 (kg/ha) ve 9.88 (kg/ha/yıl), anadolu inci balığı için 395.79 (kg/ha) ve 21.77 (kg/ha/yıl), taş ısıran için 1.02 (kg/ha) ve 1.87 (kg/ha/yıl), dere kayası için 0.26 (kg/ha) ve 0.28 (kg/ha/yıl), çöpcü için 3.37 (kg/ha) ve 7.55 (kg/ha/yıl) olarak tahmin edilmiştir.Kirmir Çayı ve kollarındaki toplam populasyon büyüklüğü 16085 adet olarak saptanmıştır. Tatlısu kefali, bıyıklı balık, siraz balığı-karabalık, inci balığı, siraz balığı-saçaklı siraz, karaburun, anadolu inci balığı, taş ısıran balığı, dere kayası ve çöpçü balığının populasyon büyüklükleri sırasıyla 1182, 778, 8186, 1545, 85, 462, 3599, 25, 6 ve 218 adet bulunmuştur. Akarsuda tahmin edilen ortalama balık yoğunluğu, biyomas, ortalama biyomas ve yıllık üretim sırasıyla 270537 adet/ha, 5970.02 kg/ha, 3563.23 kg/ha ve 247.83 kg/ha/yıl olarak tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to estimate the estimation of population size, density, biomass, mean biomass and production of the fish populations chub, barbel, Capoeta tinca, spirlin, Capoeta capoeta sieboldi, tigis-nase and bleak and the estimation of population size, density and biomass of the fish populations spined-loach, gudgeon and angora-loach in Kirmir Stream and tributaries between November 2006 and November 2007.Zippin?s removal method with the three samples was used for estimating the population size, density and standing crop. In Kirmir Stream and tributaries, total of density and biomass values of the Leuciscus cephalus, Barbus plebejus escherichi, Capoeta tinca, Alburnoides bipunctatus fasciatus, Capoeta capoeta sieboldi, Chondrostoma regium, Alburnus orontis, Cobitis taenia, Gobio gobio and Nemachelius angorae populations were 20300 (inds./ha) and 674.72 (kg/ha), 11203 (inds./ha) and 295.12 (kg/ha), 129499 (inds./ha) and 2766.42 (kg/ha), 30259 (inds./ha) and 237.85 (kg/ha), 1184 (inds./ha) and 88.58 (kg/ha), 7278 (inds./ha) and 95.54 (kg/ha), 66115 (inds./ha) and 1796.50 (kg/ha), 371 (inds./ha) and 3.41 (kg/ha), 188 (inds./ha) and 0.78 (kg/ha), 4138 (inds./ha) and 11.10 (kg/ha), respectively. Mean biomass and annual production were estimated as 489.95 (kg/ha) and 26.95 (kg/ha/year) for Leuciscus cephalus, 221.25 (kg/ha) and 14.82 (kg/ha/ year) for Barbus plebejus escherichi, 2157.95 (kg/ha) and 149.28 (kg/ha/ year) for Capoeta tinca, 156.75 (kg/ha) and 6.66 (kg/ha/year) for Alburnoides bipunctatus fasciatus, 66.93 (kg/ha) and 8.77 (kg/ha/year) for Capoeta capoeta sieboldi, 69.96 (kg/ha) and 9.88 (kg/ha/year) for Chondrostoma regium, 395.79 (kg/ha) and 21.77 (kg/ha/year) for Alburnus orontis, 1.02 (kg/ha) and 1.87 (kg/ha/year) for Cobitis taenia, 0.26 (kg/ha) and 0.28 (kg/ha/year) for Gobio gobio and 3.37 (kg/ha) and 7.55 (kg/ha/year) for Nemachelius angorae.Population size for all species in the Kirmir Stream and tributaries were determined to be 16085 individuals. Population sizes of chub, barbel, Capoeta tinca, spirlin, Capoeta capoeta sieboldi, tigis-nase, bleak, spined-loach, gudgeon and angora-loach were found to be 1182 inds., 778 inds., 8186 inds., 1545 inds., 85 inds., 462 inds., 3599 inds., 25 inds., 6 inds. and 218 inds., respectively. Mean fish density, biomass, mean biomass and annual production in the Kirmir Stream and tributaries were estimated to be 270537 inds./ha, 5970.02 kg/ha, 3563.23 kg/ha and 247.83 kg/ha/year, respectively.