Ünye Asarkaya Ormanı'ndaki baskın ağaç ve çalı türlerinde azot ve fosfor geri alınımı
Nitrogen and phosphorus resorption in dominant tree and shrub species in Asarkaya Forest, Ünye
  1. Tez No: 233445
  2. Yazar: HAKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ GÜRAY KUTBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Azot, Doğal Orman, Fosfor, Plantasyon, Rezorbsiyon verimliliği, Rezorbsiyon yeterliliği, Yaprak Döken, Nitrogen Natural Forest, Phosphorus, Plantation, Resortion Efficiency, Resorption Proficiency, Deciduous
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÜNYE ASARKAYA ORMANINDAKİ BASKIN AĞAÇ VE ÇALI TÜRLERİNDE AZOT VE FOSFOR GERİ ALINIMIÖZETYaprak rezorbsiyonu, yapraklardan mineral elementleri alıp bitkide yeni yapıların oluşumunda kullanılmasını sağlayan bir mekanizmadır. Rezorbsiyon aynı zamanda yaprak senesensi ve mineral elementlerin saklanması ile de yakında ilişkili olup bitkiyi toprağa bağımlı kalmaktan kurtarmaktadır. Doğal habitatlarda yapılan yaprak rezorbsiyonu çalışmalarının yanı sıra plantasyon gibi işlemlerin yaprak rezorbsiyonu üzerindeki etkileri de dikkate değerdir.Bu çalışmada Ünye Asarkaya bölgesindeki doğal bir ormanla Pinus maritima plantasyonu yapılmış bir ormanda bulunan bazı yaprak döken bitki türlerinde yaprak azot (N) ve fosfor (P) dinamikleri, yaprak rezorbsiyon verimliliği ve rezorbsiyon yeterliliği çalışılmıştır. N/P oranları yönünden her iki ormanda bulunan yaprak döken türlerde de fosfor kısıtlaması olduğu belirlenmiştir. Her iki ormanda da ağırlık cinsinden en yüksek P rezorbsiyon kullanım verimliliği V.arctotaphylos belirlenmiştir. Her iki ormanda yaprak azot ve fosfor rezorbsiyonunun biyokimyasal olarak yeterli olduğu bulunmuştur.Çalışılan türlerde N rezorbsiyon verimliliği değerleri genellikle belirtilen sınırlar içindedir. Ancak Pinus maritima ormanındaki V. arctostaphylos'da oldukça düşük bir rezorbsiyon verimliliği değeri bulunmuştur. P rezorbsiyon verimliliği değerleri ise genellikle önceki çalışmalara göre yüksektir. Gerek doğal ve gerekse Pinus maritima plantasyonu yapılmış ormanda bulunan türlerdeki yaprak fosfor konsantrasyonları daha önceki çalışmalarda elde edilen değerlere göre oldukça düşüktür. Yaprak azot konsantrasyonları ise bazı türlerde sınır değerlere uymakta iken bazı türlerde daha düşük konsantrasyonlar söz konusudur.
Özet (Çeviri)
NITROGEN AND PHOSPHORUS RESORPTION IN DOMINANT TREE AND SHRUB SPECIES IN ASARKAYA FOREST, UNYEABSTRACTFoliar resorption is the mechanism by which plants withdraw nutrients from leaves, making them available for later investment in new structure in plant. Resorption is also closely associated with leaf senescence and conservation of nutrients, and protects the plant dependence on soil supply. The effects of plantation on foliar resorption was remarkably considerable in addition to foliar resorption studies which carried out in natural habitats.In this study, leaf nitrogen and phosphorus dynamics, leaf resorption efficiency and resortion proficiency in some deciduous plants occurred in a natural forest and a Pinus maritima planted forest in Ünye Asarkaya region. It has been found that phosphorus limitation was occurred in deciduous plants in both forests with respect to N/P ratios. The highest mass-based P resorption efficiency was found in V. arctostaphylos in both forests. In both forests foliar nitrogen and phosphorus resorption were biochemically complete.N resorption efficiency was usually within threshold values in studied species. However, rather low resorption efficiency value was found in V. arctostaphylos which occurred in pine forest. P resorption efficiency values were a bit low as compared to previous studies. However, phosphorus concentrations were the low in plants which occurred in both natural and pine planted forest. Although foliar nitrogen concentrations were within threshold values in some species low nitrogen concentrations were found in some species.