Elektrokimyasal polarizasyon yoluyla yumuşak çelik yüzeyinde biriktirilen polianilinin korozyon özelliklerinin farklı kaplama parametrelerine göre incelenmesi
Soft steel through electrochemical polarization surface accumulation polyaniline corrosion different covering parameter to analyse
  1. Tez No: 233742
  2. Yazar: NİHAT ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN KIYAK, PROF. DR. MUZAFFER TALU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: İletken Polimer, Polianilin, Korozyon, Çelik
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada çevrenin korozif etkilerine karşı konjugasyon özelliğini uzun süre muhafaza edebilecek yüksek performanslı polianilin kaplamaların yumuşak çelik yüzeylerde oluşturulması amaçlanmıştır.Bu çalışmada sulu ortamda yumuşak çelik yüzeyinde farklı özellikte polianilin kaplamalar elde etmek için çeşitli elektrokimyasal polarizasyon uygulamaları yapıldı. Üç elektrotlu sistemde(cyclic voltammetry) dönüşümlü voltametri tekniği kullanılarak yapılan bu çalışmalarda kaplama ortamı olarak başlıca 0,1 M anilin içeren havasız 0,3 M oksalik asit çözeltisi, kaplama polarizasyon bölgesi olarak ta -0,6 V ile 1,5 V (SCE) aralığı seçildi. En iyi ve kararlı kaplamalar, elektropolimerizasyon öncesinde havalı oksalik asit çözeltisinde 5 dakika bekletilen çelik yüzeylerde gerçekleştirildi. Demirin çoklu yükseltgenme özelliği dikkate alınarak yapılan işlemler ve polarizasyon derecesi kaplamanın kalitesi açısından belirleyici oldu. Pani kaplamalarla reseptör özelliği kontrol altına alınan ve konjugasyon özelliği kazanan çelik malzemeler, 5 gün boyunca 0,1 M NaCl çözeltisinde havalı ve azotlu ortamda bekletildi. Bu süre içinde tahribatsız elektrokimyasal testler ve sonrasında aşırı polarizasyon testleri yapıldı. Bazı kaplamalarda mükemmel koruma kaydedildi.Bir kısım kaplamaların yüzeye dikey konumda büyüyen nanotüplerden oluştuğu SEM görüntüleri ile tespit edildi.Bilim Kodu: 201.1.117
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to form high performance polyaniline coatings on mild steel surfaces which can maintain their conjugation property against the corrosive effects of the environment.In this study, various electrochemical polarization applications have been performed in order to obtain polyaniline coatings with different properties on mild steel surface, in aqueous media. The experiments performed in three- electrode system by cyclic voltammetry technique, 0.3 M oxalic acid solution containing 0.1 M aniline, and -0.6V- 1.5V (SCE) interval are choosen as coating medium and coating polarization area; respectively. The most stable coatings have been obtained on steel surfaces which are let to stand in aerated oxalic acid solution for five minutes, before electropolymerization. The processes performed by taking into account the multi oxidation property of iron, and the polarization extent have been determinative factors in terms of the quality of the coatings. The steel materials of which the receptor property is controlled, and made gain conjugation property; have been let to stand in 0.1 M NaCl solution, in both aerated and nitrogen atmosphere. During this period, over polarization tests have been carried out following non-destructive electrochemical tests. Some coatings have been found to exert excellent protection.It has been shown by SEM micrographs that some coatings consist of nanotubes which grow up vertically.Science Code : 201.1.117Key Words : Conductive Polymer, Polyaniline, Corrosion, SteelPage Number : 97Adviser: Prof. Dr. Muzaffer TALU, Assoc. Prof. Dr. Tülin KIYAK