Promoting teachers awarness of students misconceptions in introductory mechanics
Mekaniğe girişte öğrencilerin kavramsal yanılgısı konusunda öğretmenlerin bilincinin geliştirilmesi
- Tez No: 56859
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Yanılgı, Sezgisel Fikir, Ön-Kavram, Öğretmen Haberdarlığı, Cinsiyet, Sosyo-ekonomik Statü vı, Misconception, Intuitive Ideas, Preconception, Teachers' Awareness, Gender, Socio-economic Status. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz MEKANİ?E GİRİŞTE Ö?RENCİLERİN KAVRAMSAL YANILGIM KONUSUNDA Ö?RETMENLERİN BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÇATALOGLU, Erdat Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali TATLI Haziran 1996, 116 sayfa Bu çalışmanın asıl amacı, Lise 1 ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü (FBEB) öğrencilerinin mekanik konularındaki kavramsal yanılgılarını araştırmaktır. İkincil amacı ise, lise fizik öğretmenlerinin, kendi öğrencilerinin mekanik konularındaki kavramsal yanılgılarından haberdar olup olmadığını bulmaktır. Çalışma için gerekli olan verileri toplamak için iki tane ölçme aracı kullanılmıştır: (1) Kuvvet Konulan Kavram testi (KKK); (2) Sosyo-ekonomik Seviye Tespiti testi (SEST). Ayrıca lise fizik öğretmenleriyle yapılan röportajlarla, onların mekaniğe girişte öğrencilerinin kavramsal yanılgıları konusunda ne kadar haberdar olduklarını tayin etmek amacı ile veriler toplanmıştır. KKK testi, ön-test olarak 253 Lise 1 öğrencisine Martın ilk iki haftasında ve son-test olarak 227 Lise 1 öğrencisine 1994-1995 öğretim yılı sonunda uygulanmıştır. Son-test ile beraber SEST testi 227 Lise 1 öğrencisine uygulanmıştır. Ardından, KKK testi ODTÜ FBE Bölümünde 320 öğrenciye1995-1996 öğretim yılı güz döneminin üçüncü haftasında uygulanmıştır. 1996 yılında Şubat ve Mart aylarında Lise fizik öğretmenleri ile röportajlar yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizi iki bilgisayar programı,“ITEMAN”ve“Statistical Package for Social Sciences (SPSS)”ile yapılmıştır. Soru bazında öğrenci cevap yüzdeleri ve aldıkları notlar ilk program ile tespit edilmiştir. İkinci program ise gerekli istatistiksel hesaplar için kullanılmıştır. Bu çalışma öğrencilerin büyük bir bölümünün mekanikte kavramsal yanılgılara sahip olduğunu göstermiştir. Sonuçlar öğrencilerin daha çok“impetus”ve“Etki-Tepki”kavramsal yanılgılarını kalıcı olarak sahiplendiğini göstermiştir. Dahası geleneksel öğretim yönteminin öğrencilerin kavramsal yanılgılarını bertaraf etmekte yetersiz olduğu görülmüştür. Lise 1 öğrencileri için cinsiyet farkı gözönüne alındığında, son - test notlan arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Fakat, FBEB öğrencilerinde, erkek adayların lehinde olduğu saptanmıştır. Sosyo-ekonomik seviyenin, Lise 1 öğrencilerinin kavramsal yanılgılarının etkisi üzerindeki farka bakıldığında, üst sosyo ekonomik seviyede bulunan öğrencilerin lehinde olduğu görülmüştür. Ayrıca, bu çalışma lise 1 fizik öğretmenlerinin, öğrencilerinin mekanik konularındaki kavramsal yanılgılarının büyük bir bölümünden haberdar olmadığım göstermiştir. Son olarak, bu çalışma fizik öğretmen adaylarının çalışma hayalına mekanik kavramsal yanılgıları ile başlayacaklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROMOTING TEACHERS' AWARENESS OF STUDENTS' MISCONCEPTIONS IN INTRODUCTORY MECHANICS ÇATALO?LU, Erdat M.S., Department of Science Education Supervisor: Prof. Dr. Ali TATLI June 1996, 116 pages Main purpose of this study is to assess 9th grade students and students in the Departement of Science Education's (DSE) misconceptions in introductory mechanics, and to find out if the high school physics teachers are aware of the phenonmenon. To obtain necessary data of this study, the following two instruments are utilized: 1) Force Concept Inventory (FCI); 2) Socio-economic Status Measuring Tool (SESM). By interviewing high school physics teachers data was obtained about their awareness of 9th grade students' misconceptions in introductory mechanics. FCI was administered as a pre-test to 253 9th grade students during the two weeks at the beginning of March and then as a post-test to 227 9th grade students at the end of June in the academic year of 1994 - 1995. Besides the post-test, the SESM tool was administered to 227 9th grade students. Then, the FCI was administered to 320 students in the DSE during the third week of the infall semester in the academic year 1995 - 1996. During February and March 1996 interviews were conducted with the high school physics teachers. Collected data were analyzed with two computer programs, ITEMAN, and Statistical Package for Social Sciences (SPSS). The percentage value of responses to each item and students' scores were obtained with the first program. The second program enabled us to compute the necessary statistical calculations. Findings of this research revealed that most of the students had misconceptions even after the mechanics course. Results showed that“Impetus”and“Action-Reaction”misconceptions were the ones on which the students hang on permanently. Moreover, formal instruction was ineffective in overcoming students' misconceptions. For 9th grade students we found no significant difference between the female and male students' FCI post-test mean scores whereas a difference occurred in favor of males for students in the Department of Science Education. For the effect of socio-economic status differences on misconceptions held by 9th grade students, there appeared to be a significant difference in favor of students in the upper level of the socio economic status. The study highlighted that the 6 high school physics teachers were largely unaware of students' misconceptions in introductory mechanics. Finally, the results indicated that pre-service physics teachers will start their carriers with misconceptions in introductory mechanics.