Effect of students cognitive operational level, mathematical skills and preconceptions on achievement in introductory mechanics
Öğrencilerin zihinsel yargı seviyelerinin, matematiksel becerilerinin ve ön kavramlarının mekaniğe giriş dersindeki başarılarına etkisi
  1. Tez No: 35643
  2. Yazar: HÜSEYİN HAŞMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Yargı, Mantıksal Yargı, Zihinsel Gelişme, Matematiksel Beceri, Eksik Kavramlar, Ön Kavramlar, Alternatif Kavramlar, Problem Çözme Becerisi, Bilimsel İçgüdü, Cognitive Development, Scientific Reasoning, Logical Reasoning, Intellectual Level, Mathematical Skills, Misconceptions, Pre conceptions, Alternative Conceptions, Problem-Solving Skills, Students' Scientific Intuition
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin üniversiteye girdikleri zaman sahip oldukları zihinsel yargı seviyelerinin, matematiksel becerilerinin, ve ön kavramlarının mekaniğe girişteki başarılarına etkilerini ortaya koymaktır. Öğrencilerin dönem başındaki özelliklerini ölçmek için üç ayrı araç geliştirildi ve bunlar Bilimsel Yargılama Testi, Matematik Beceri Testi ve Ön Kavramları Teşhis Edici Test olarak adlandırıldı. Bilimsel Yargılama Testi ve Matematik Beceri Testi 1993-1994 yılının ilk dönemi başındaki özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla 170 öğrenciye uygulandı. Teşhis Edici Test ise söz konusu 170 öğrencinin 51'ine uygulandı. Bütün uygulamalar dönemin ilk yada ikinci haftası içinde yapıldı. Uygulamalarda yer alan bütün öğrenciler, Fizik Bölümünün servis dersi olarak açtığı mekaniğe giriş dersini aldılar (Fizik 105 veya Fizik 111). Bunun yanında öğrencilerin üniversite giriş puanlan Öğrenci İşleri Dairesinden temin edildi. Öte yandan, öğrencilerin mekaniğe giriş dersindeki başarısının ölçüsü olarak, dersten elde ettikleri sınav ortalamalarıkabul edildi ve bu bilgi ise dersten sorumlu olan öğretim elemanından dönem sonunda alındı. Uygulamadan sonra, testlerin değerlendirilmesi ITEMAN paket programı aracılığıyla yapıldı. Bu programın çıktıları ışığında öğrencilerin her testteki sorular hakkındaki tepkileri analiz ve tarif edildi, böylelikle öğrencilerin dönem başında sahip oldukları özellikler detaylı bir şekilde açıklanmış oldu. Toplanan verilerin diğer analizlerinde ise öğrencilerin mekaniğe giriş dersindeki başarılarının; öğrencinin zihinsel yargı seviyesi, matematiksel becerisi, sahip oldukları ön kavramlar ve üniversite giriş sınavı ile ilişkileri incelendi. Bunun yanında, öğrenci t-testi kullanılarak öğrencinin cinsiyetinin dönem başındaki özelliklerine ve mekaniğe giriş dersindeki basanlarına etkisi olup olmadığına bakıldı. Bu tür analizlerde SPSS/PC+ paket programı kullanıldı. Bu araştırmanın sonucunda, zihinsel seviyenin öğrenciler arasında farklılıklar gösterdiği, çok olmamakla beraber öğrencilerin belirli matematiksel güçlüklerle karşı karşıya olduğu ve birinci sınıf öğrencilerinin oldukça fazla denecek kadar eksik kavramlara sahip oldukları gözlendi. Daha da önemli olarak öğrencilerin zihinsel yargı düzeyleri, matematiksel beceri seviyeleri, ön kavramları ve üniversite giriş puanlan ile mekaniğe giriş dersindeki başarılan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Cinsiyet faktörü göz önünde bulundurulduğunda ise öğrencilerin dönem başındaki özellikleri ve mekanik dersindeki basanları üzerinde cinsiyet farklılığının çok büyük bir etkisi gözlenmedi. Yalnızca eksik kavramlarda erkeklerin lehine istatistiksel olarak küçük fakat anlamlı bir fark bulundu. vı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to assess the effect of students' cognitive operational level, mathematical skills and preconceptions (before the instruction) on achievement in introductory mechanics. Three instruments were developed for the assessment of entry characteristics of the students (Scientific Reasoning Test, Mathematical Skill Test, and Diagnostic Test on preconceptions). The Scientific Reasoning Test and the Mathematical Skills Test was administered to 170 students in 1993-1994 academic year in the first or second week of the first semester, for the pre-assessment of the entry characteristics. The Diagnostic Test was administered to 51 of that 170 students at the beginning of the same semester. All the students participating in these administrations were taking introductory mechanics course, offered by the Physics Department at METU (Phys. 105 or Phys. 111). Moreover, the University Entrance Examination scores of the students was acquired from the Students' Administration Office. The achievement of the students was considered as their course grades in the introductory mechanics courses which were taken from the instructors in charge at the end of the semester. inAfter the administration the tests were scored by the package program called ITEMAN. Also by this program the responses of the students for each item in all three tests was analysed and described. In this way, the students' entry characteristics were delineated in detail. The data collected were further analysed in order to find the effect of cognitive operational level, mathematical skills, misconceptions and U.E.E. scores on the achievement in introductory mechanics by using correlational analysis. Student's t-test was used to find the effect of gender difference on each of the entry characteristics and introductory mechanics achievement by means of SPSS/PC+ statistics package program. This research revealed that, there exist different developmental levels of cognitive ability, in addition to some mathematical difficulties and the freshmen students had many misconceptions in introductory mechanics. More importantly, significant relationship was observed between the cognitive operational level, mathematical skills level, preconceptions of the students, and U.E.E score and the achievement of the students introductory mechanics course, respectively. From the case of gender differences, not very strong effect was detected on the entry characteristics and the achievement of the students, only for the case of students' misconceptions in introductory mechanics seem to be sensitive to gender differences in favour of males. Among all the entry characteristics, mathematical skills and the misconceptions of the students was found to be most effective on the achievement in introductory mechanics.