Miyosit enhancer faktör 2a (MEF2A) gen varyantlarının erken miyokard infarktüslü hastalarda incelenmesi
Screening to MEF2A sequence variants in patients with early myocard infarction
- Tez No: 233816
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: MEF2A (Miyosit Enhancer Faktör2A), CAD (Koroner Arter Hastalıgı), M(Miyokard nfarktüsü), Myocyte Enhancer Factor2A (MEF2A), Coronary artery disease (CAD), MI(Myocardial Infarction)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Koroner arter hastalıgı ve bunun en önemli komplikasyonlarından olan miyokardinfarktüsü, gelismis ülkeler için ölüm nedenlerindendir. Bu hastalıkla ilgili bilinen genler vegenetik risk faktörleri sınırlı sayıdadır. Bu genlerden birisi, MADS (MCM1 Agamous DeficiensSerum Response Factor) gen ailesinin bir üyesi olan MEF2 genidir. nsan genomunda MEF2proteinin dört üyesi; MEF2A, MEF2B, MEF2C ve MEF2D vardır. MEF2 proteini, spesifik kasgelisimiyle ilgili DNA ve promotor dizilerine baglanır. MEF2A kromozomda 15q26 lokalizeolmustur. MEF2A mRNA'sına fare erken embriyogenez asamasında kan damarlarında fazlamiktarlarda rastlanır. Ayrıca MEF2A protein üretimine, postcoitumun 8.5 haftası dolaylarındaembriyonik damar hücrelerinde rastlanmıstır. MEF2A protein sentezi, vasküler endotel büyümefaktör reseptörü 2 ve Von Willebrand faktör (endotelyal hücre markırı) üretimleriyle paraleloldugu görülmüstür. MEF2A'nın damar vasküler gelisimde bir markır ve damar morfolojisiolusumunda etkili bir faktör olabilecegi düsünülmektedir. MEF2 proteini N-ucunda MADS veMEF2 domeinini içerir. Bu bölge, DNA'da A/T'ce zengin baz dizilerine baglanmadan, digerkofaktörlerle iliskiden ve dimerlesmeden sorumludur. C-ucunda ise transkripsiyon aktivasyon veprotein lokalizasyonundan sorumlu bölgeleri içerir. MEF2A proteini farklı dokularda aktivitegöstermek için fosforlanma bölgelerine sahiptir.MEF2A üzerinde yapılan çalısmada, M ile iliskili olabilecek ekzon 11'de 21 baz çiftlik birdelesyon ve ekzon 7'de P279L degisimi tanımlanmıstır. Ekzon 11'de çoklu glutamin ve prolintekrar polimorfizmlerine rastlanmıstır. Bu polimorfizlerin beyaz ırkta M ile iliskili olmadıgıbulunmustur. spanya Popülasyonun'da, 279L allelinin M ile iliskili oldugu bulunmustur. 279Lallelini tasıyan kisilerin M geçirme riskinin kontrol grubuna göre üç kat daha fazla oldugugösterilmistir (p=0.009).Bu çalısmadaki amacımız, erken MI maruz kalmıs bireyleri bulunduran ailelerde ve erkenM geçirmis hastalarda MEF2A gen varyantlarını incelemekti. Tüm ekzonlar SSCP teknigiuygulanarak tarandı ve sonra anormal bulunan bantlara dizi analizi yapıldı.Türk Popülasyonunda, MEF2A geninin allelik veya genotipik frekansları anlamlı bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease (CAD) and its most important complication, acute myocardialinfarction (MI), are leading causes of disability and death in the develeped world. There are littlegenes and genetic risk factors are known is about this disease. One of them these gene is MEF2(Myocyte enhancer factor2) belongs to MADS (MCM1 Agamous Deficiens Serum ResponseFactor) super family. There are four distinct MEF2 proteins; MEF2A, MEF2B, MEF2C, MEF2D inhuman the genom MEF2 binds muscle-specific enhancing sequences and promoters. MEF2Alocalized on 15q26. MEF2A mRNA has been detected in blood vessels during mouse earlyembryogenesis. Furthermore, MEF2A protein expression was detected in cells of the embryonicvascularute. The overall expression pattern of MEF2A is similar to those of vascular endothelialgrowth factor receptor 2 (VEGFR2) in the endothelial cell precursors and Von Willebrand factorso MEF2A can be an early marker for vasculogenesis and may play an important role in contrallingvascular morphogenesis. The N-terminal region of MEF2 factors contains a MADS and a MEF2domain, which mediate DNA binding to A/T rich DNA sequences, dimerization, and cofactorinteractions. The transcriptional activation domain and nuclear localization sequence are locatednear the C terminus. MEF2 proteins have different phosphorylation regions for activation indifferent tissue.A 21-base pair deletion in exon 11 and P279L in exon 7 was proposed to have effect onMI. Further, in exon 11, there are tri-nucleotide length variants within a region of poly-glutamineand poly-proline repeats. The association between these polymorphisms in MEF2A and CADweren?t found in white individuals. The Pro279Leu variant in the transcription factor MEF2A isassociated with myocardial infarction in Spanish Population. Carriers of the 279Leu allele had athreefold risk of suffering CAD/MI compared with controls (p= 0.009).In this study our aim was to screen MEF2A mutations in our families with accumulatedearly MI and patients with early MI. All of the exons were screened by SSCP and then Sequencingwas performed when SSCP yield an abnormal band (Beckman Coulter,CEQ 8000).We did not find significant differences in genotype or allelic frequencies of MEF2A gene inTurkish population.