Isparta Yukarıgökdere yöresindeki odunsu vejetasyonun sınıflandırılması ve haritalanması
Woody vegetation classification and mapping in Isparta - Yukarigökdere site section
  1. Tez No: 234151
  2. Yazar: MEHMET GÜVENÇ NEGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Odunsu Tür Vejetasyonu, Birliktelik Analizi, Kümeleme Analizi, TWINSPAN analizi, Yükselti, Woody species vegetation, Association analysis, Cluster analysis, TWINSPAN analysis, Altitude
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma Isparta-Yukarıgökdere (Eğiridir) yöresinin odunsu vejetasyonunun sınıflandırılması ve haritalanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bilindiği gibi vejetasyon sınıflandırılması ve haritalanması, orman amenajmanı ve silvikültür planlarının yapılmasında, bölgesel ve yöresel tür envanteri ve tür dağılımının tespitinde ve orman varlığı envanterlerinin çıkarılmasında önem arz etmektedir.Araştırmada 20x20 m boyutlarında toplam 122 örnek alan alınmıştır. Örnek alanlarda bitki türlerinin kaplama alanı değerleri Braun Blanquet yöntemine göre yapılmıştır. Var/yok verilerine dayanan veri seti birliktelik, kümeleme ve TWINSPAN analizleri ile değerlendirilmiştir. Haritalamada ise jeoistatistiksel yöntemlerden faydalanılmıştır.Çalışma sonucunda sınıflandırma için en iyi ayrımlar dört alt gruba ayrılan analizler ile elde edilmiştir. Bu çalışmada, TWINSPAN analizleri bitki toplumlarının haritalamasında kullanılmış, ekolojik açıdan daha sade ve anlaşılır olduğu için değerlendirmeler TWINSPAN' ın tek göstergeli analiz sonuçlarına göre yapılmıştır. TWINSPAN analizlerinde ayrılan gruplar alçak yükseltiden yükseklere doğru konumlanmaktadır. Bu durum bitki toplumların dağılımında en önemli yetişme ortamı faktörünün yükselti olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca yapılan nitelikler arası ilişki analizinde değerlendirilen 47 bitki türünden 19'u kasnak meşesi'nin pozitif ve negatif gösterge türleri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was achieved to classification and mapping of the woody vegetation of Isparta-Yukarıgokdere (Egirdir) district. As it is well known, vegetation classification and mapping is important to constitution of the forest management and silviculture plans, detection of the regional and local species inventory and fixation of the forest resource.In this study totally 122 sample plots in size 20x20 m were taken. Vegetation covers value to the plan species in every plot were determined by means of Braun-Blanquet method. Data series were considered with Association, Cluster and TWINSPAN analysis. In the study presence / absence vegetation data was used. The mapping was also performed geostatistical methods for determination of vegetation classification.Conclusions showed that the best discriminations were obtained from the analysis parted 4 sub-groups. In this study, TWINSPAN analysis was used for the mapping of the plant societies and the assessments were made by means of the conclusions obtained from unique indicator analysis in TWINSPAN. The groups obtained from TWINSPAN analysis were deployed from low altitudes to high altitudes. This situation showed that altitude was the best important site factor on the distribution of plant societies. Also, this study presented that 19 plant species in 47 total plant species analyzed with interspecific correlation analyses were positive and negative indicator species.