İki boyutlu Pommie ve Flock ÇMR deneylerinin zayıf çiftlenimli ISn ( I=1/2, S=1, 3/2 ; n =1,2,3) spin sistemi için Çarpım İşlemci Kuramı ile tanımlanması
Description of two dimensional Pommie and Flock NMR experiments for weakly Ccoupled ISn ( I=1/2, S=1, 3/2 ; n =1,2,3) systems by using Product Operator Theory
- Tez No: 234180
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA BAHÇELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Product operator theory, FLOCK, POMMIE NMR pulse sequences, hexabromobutane and Toluene molecules
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çekirdek magnetik rezonansda (ÇMR), zayıf çiftlenimli çok-pulslu ÇMR deneylerinin analitik tanımlanmasında vektör modeli ve yoğunluk matris kuramı teknikleri yerine, çarpım işlemci kuramı yaygın bir şekilde kullanılır.Bu çalışmanın ilk kısmında, zayıf çiftlenimli IS (I=1/2, S=1,3/2) spin sistemleri için bazı çarpım operatörlerinin kimyasal kayma, Radyofrekans (R.f.) pulsu ve spin-spin çiftlenim Hamiltoniyeni etkisi altındaki evrimleri verilmiştir.Bu çalışmanın ikinci kısmında ise, zayıf çiftlenimli ISn (I=1/2, S=3/2; n=1,2,3) spin sistemleri için 2B-FLOCK ÇMR deneyi çarpım işlemci kuramı kullanılarak analitik tanımlaması yapılmış ve benzetişim spektrumları 1,1,1,2,2,3-hekzabrombütan molekülü için Maple programı kullanılarak elde edilmiştir.Zayıf çiftlenimli ISn (I=1/2, S=1,3/2; n=1,2,3) 2B-POMMIE J-Çözümlü ÇMR deneyi analitik olarak tanımlandı ve 1,1,1,2,2,3-hekzabrombütan ve Toulen molekülleri için benzetişim spektrumları verildi.
Özet (Çeviri)
For in particulary weakly coupled spin systems the product operator theory has been used for the analytically descriptions of multi-pulse experiments in nuclear magnetic resonance (NMR) instead of vector model and density matrix operator techniques.In the first part of this work, evolutions of some product operator under the effects of the chemical shift, radifrequency (r.f.) pulse and spin-spin coupling Hamiltonians for weakly coupled IS (I=1/2, S=1,3/2) spin systems,are presented.In the second part of this study, the 2D-FLOCK NMR experiment for weakly coupled ISn (I=1/2, S=3/2; n=1,2,3) spin systems has been analtically described by using the product operator theory and the simulated spectra have been obtained in the molecule 1,1,1,2,2,3-hexabromobutane by using the Maple program.For weakly coupled ISn (I=1/2, S=1,3/2; n=1,2,3) spin systems the 2D-POMMIE J-resolved NMR experiment has been analtically described and the simulated NMR spectra of 1,1,1,2,2,3-hexabromobutane and Toulene molecules have been given.