İşlemciler modülünün web tabanlı uzaktan eğitimle kavram haritası tekniği desteğiyle öğretilmesine örnek bir uygulama
A model application for teaching processor module through web based distance learning and technique of assisted concept map
- Tez No: 234194
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Kavram Haritası, Web Tabanlı Uzaktan Eğitim, Computer Based Concept Maps, Web Based Distance Education
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, meslek liselerinin bilişim teknolojileri alanı modüllerinden olan işlemciler modülünün içeriğine bağlı kalınarak hazırlanan ve öğrenciler tarafından web tabanlı uzaktan eğitim yoluyla kullanılan bir öğretim materyali tasarlanmıştır. Tasarlanan materyal ile öğrencilere modül içeriğini oluşturan konuların kavram haritaları kullanılarak öğretilmesi amaçlanmıştır. Öğretim materyalinin özelliklerini ve öğretim materyalinde kullanılan kavram haritalarının öğrenciler üzerindeki etkileri, öğrencilere uygulanan bir anketin sonuçları değerlendirilerek tespit edilmiştir.Araştırmanın örneklemini, 2008?2009 Eğitim Öğretim yılında Isparta Aksu Çok Programlı Lisesi, Bilişim Teknolojileri Alanı, 10.sınıfta öğrenim gören toplam 33 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak çözümlenmiş ve bu verilerin alt problemlerine göre anlamlı bir farklılığın olup olmadığını belirlemek amacıyla frekans (f), yüzde (%) değerleri hesaplanmış ve t-testi ve ANOVA testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ise şu şekilde özetlenebilir:Araştırmaya katılan öğrencilerin kişisel özellik farkı olmaksızın büyük çoğunluğu, öğretim materyalinin görsel özelliklerine, kullanım kolaylığına, dersin hedeflerini belirtmesine ilişkin olumlu görüş göstermektedirler. Bilgisayar destekli kavram haritalarının derslerin işlenişini zevkli hale getirdiği ve yazılı sınavlarında kavram haritası doldurulması tarzında sorular sorulmasına sıcak bakıldığı gibi sonuçlara da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a teaching material has been planned by being sticked to the contents of module processor which is one of the module of information technology domain of vocational high school. With premediated material, it has been intended to teach the topics forming the contents of the module by using their concept maps. The effects of the features of teaching materials and concept maps used in teaching materials upon students have been detected by has being evaluated the results of a poll carried out on students.The over all 33 students received education in the 10th grade in Isparta Multi- Curriculum High School in 2008-2009 education period. Information Technology domain have constituted the sample of the research.The data gotten in the research have been analysed by using SPSS programmes and frequency (f) and percentage (%) values of the datas have been counted with the aim of determining whether the datas have a significant difference according to sub- problems or not and t- test, one ?way variance analysis (ANOVA) have been used.The findings gotten by reason of the research can be summarised like this: The great majority of the students participated in the research without personality characteristic difference have given a positive opinion relating to visual features of teaching material ease of use and determination of the targets of lesson. And the results, has been reached such as computer assisted concept maps make teaching lessons become pleasurable and has being leant asking questions in the style of filling out concept map in their written examinations.