Hastane ilköğretim okulları'ndaki görsel sanatlar eğitimi'nin niteliği konusunda durum incelemesi (Ankara il örneği)
State analysis about the attrubite of visual arts education in elemantary hospital schools
- Tez No: 234417
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP BUYURGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hastane İlköğretim Okulu, hasta çocuk, Görsel Sanatlar Eğitimi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hastalık ve hastanede yatma; hem çocuklar hem de yetişkinler üzerinde korku, kaygı gibi duygusal etki yaratan olaylardır. Hastalık ve/veya hastane yaşantısının süresi, niteliği ve derecesi insanın gelecek yaşantılarını etkileyebilir ve kalıcı izler bırakabilir. Olumsuz etkileri ortadan kaldırmak, bu süreci özellikle çocuklar açısından olumlu ve verimli kılmak için Hastane İlköğretim Okulları'nın kurulduğu bilinmektedir.Bu araştırmada; Hastane İlköğretim Okulları'nda verilen eğitim/ öğretim içerisinde, Görsel Sanatlar Eğitimi'nin niteliğine yönelik durum incelemesi yapılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Tarama araştırması kapsamında, nitel araştırmada en yaygın veri toplama yöntemlerinden; görüşme, gözlem ve kaynak taramaları yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Türkiye genelindeki Hastane Okulları içerisinde; Ankara ilinde, bünyesinde Hastane İlköğretim Okulu bulunduran, devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri oluşturmuştur.Bu okullar;- Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi İlköğretim Okulu- Ankara Onkoloji Hastanesi İlköğretim Okulu- Ankara Atatürk Sanatoryum Hastanesi İlköğretim Okulu- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İlköğretim Okulu- S.S.K.Ankara Çocuk Hastalıkları Hastanesi İlköğretim Okulu- Gazi Ünv.Tıp Fakültesi Hastanesi İlköğretim Okulu- Ankara Hastanesi İlköğretim Okulu- Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi İlköğretim Okulu- GATA Çocuk Onkolojisi İlköğretim Okulu- Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi İlköğretim Okulu'dur.Araştırma sırasında, Ankara Atatürk Sanatoryum Hastanesi İlköğretim Okulu'nun 2002'de tadilat dolayısı ile kapandığı ve yeniden hizmete açılmadığı öğrenilmiştir.Yapılan araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Hastane İlköğretim Okulları'nın genellikle hastanelerin çocuk servisleri içerisinde bir ya da iki oda ile sınırlı oldukları, sınıf olarak düzenlenmiş mekanların her tür özür grubunun gereksinimine cevap verecek şartlarda oluşturulmadığı, görev yapan öğretmenlerin nitelik ve nicelik olarak yeterli olmadıkları, uygulanan eğitim programlarının ise öğrenci özelliklerine göre düzenlenmediği görülmüştür.Görüşme yapılan öğretmenler; hasta çocuklar için Görsel Sanatlar Eğitimi'nin özellikle psikolojik dışavurum ve sıkıntılarından uzaklaşması için gerekli olduğunu ve bu eğitimin, konunun uzmanı tarafından verilmesi gerektiği görüşünü paylaştıkları tespit edilmiştir. Öğretmenler, Görsel Sanatlar Eğitimi'ne ilişkin yetersiz olan, mekan ve malzemelerin sağlanması gerektiğine inandıklarını belirtmişlerdir.Sonuç olarak; Hastane İlköğretim Okulları'ndaki; fiziki koşullar, görevlendirilecek öğretmenlerin nitelik ve niceliği, yürütülen programların hasta çocukların ihtiyaç ve durumlarına uygun nitelikte olmasına ilişkin ve bu konu ile ilgili ileri araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sickness and being a patient in a hospital can cause emotional fear and anxiety on both adults and children. Process of sickness and/or hospital life can affect the patients future life and leave permanent marks. Primary Hospital schools were built to abrogate the side effects and make the process positive and efficient, especially for children.In this research, a study of situtaion was done about the attribute of Visual Arts Education in Elemantary Hospital Schools. I used qualitative research technics. In screening research I used interview, observation and source screening techincs to gather data and information.Public Hospitals and University hospitals that includes elemantary Hospial Schools from Ankara are the examples in the research.Those schools are :- Hacettepe University Children Hospital Elementary School- Ankara Oncology Hospital Elementary School- Ankara Atatürk Sanatorium Hospital Elementary School- Ankara University Medical Faculty Hospital Elementary School- S.S.K.Ankara Children Medical Hospital Elementary School- Gazi University Medical Faculty Hospital Elementary School,- Ankara Hospital Elementary School,- Dr. Sami Ulus Children Hospital Elementary School,- GATA Children Oncology ElementarPsychy School,- Ankara Physcial Threapy and Rehabilitation Edcuation and Research Hospital Elementary School.During the research its learned that Ataturk Sanatorium hospital Elemantary School closed for renovation in 2002 but it hasn?t? have opened since then.According to the verities that we reached out of the research, Elemantary Hospital Schools are usually limited only with 1-2 rooms in hospital children services and also the locations organized as classes are not good. Enough to satisfy handicaped kids needs besides that the teachers are not good enough in terms of both quality and quantity, other than that education programs are not organized in respect of students characteristics.According to survey the teachers we interviewed are participating the view of visual arts education necessity for handicapped kids in order to get away from their psychological expressions and troubles and they pointed out the necessity of providing locations and materials for visual art education as well.As a result suggestions in this research are given regarding to hospital elemantary schools physical conditions, teachers quantity and quality and the qualification of processed programs for handicapped kids necessities and conditions.Key words : Art, Education, Education of Art, visual Arts , Hospital Schools.