Türkiye ve Balkan Savaşlarına katılan Balkan ülkelerinin tarih ders kitaplarında Balkan Savaşları
The Balkan Wars in the history textbooks of Turkey and the Balkan countries joined the Balkan Wars
- Tez No: 234451
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHRİ ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşları, Ders Kitapları, Tarih Eğitimi, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Türkiye, Balkan Wars, Textbooks, History Education, Albania Bulgaria, Greece, Turkey
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada, Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan ve Arnavutlukülkelerindeki lise düzeyinde eğitim veren okullarda okutulan tarih ders kitaplarındayer alan Balkan Savaşları (1912?1913) konusunun incelemesi yapılmıştır. Türkiye,Bulgaristan, Yunanistan ve Arnavutluk tarih ders kitaplarında Balkan Savaşları nasılele alınmaktadır? Türkiye ve Balkan ülkelerinin arasında Balkan Savaşları konusuanlatım yönünden ne gibi benzerlik ve farklılıklara sahiptir? Günümüzde tariheğitiminin Türkiye'de ve Balkanlar'da geldiği nokta neresidir? Araştırmada bu vebenzer sorulara yanıt bulmak hedeflenmiş ve bu doğrultuda çalışmagerçekleştirilmiştir.Araştırma kapsamında Türkiye ve Balkan ülkelerinde 1930?2009 arasındaokutulmuş ve halen okutulmakta olan yedi adet tarih ders kitabının Balkan Savaşlarıkonusu bölümleri araştırılmıştır. Balkan dillerinde yazılan kitapların ilgilikısımlarının çevirisi yapılarak konunun detaylı incelemesi yapılmıştır. Elde edilenverilerin karşılaştırılmalı analizleri yapılarak bilimsel kriterlere göre değerlendirmesiyapılmıştır.Çalışma sonucunda Balkan ülkelerinde Balkan Savaşları konusunun eğitimmüfredatı içerisinde Türkiye'ye kıyasla daha fazla yer edindiği, ancak bu bilgileriniçinde tarihi gerçekler adına bir takım tarihi kötüye kullanım örneklerinin yer aldığıve Türkiye'de de Balkan Savaşları konusunun yeteri kadar önemsenmediği tespitivedilmiştir. Bu çalışmanın bulguları ve bulgulardan çıkarılan çözüm önerileri ile yenihazırlanacak ders kitaplarının yazımında kullanılması amaçlanmaktadır. Ayrıca buçalışma ile literatürdeki önemli bir boşluğun doldurulmasını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research the subject of Balkan Wars (1912-1913) take place in historytextbooks used for history education in the schools, giving education on the highschool level, of Turkey, Bulgaria, Greece and Albania was examined.How were the Balkan Wars taken in hand in the history textbooks of Turkey,Bulgaria, Greece and Albania? How similarities or differences do Balkan Wars havein terms of manner of telling between Turkey and Balkan countries? Which positionhas the history education reached in Turkey and Balkans? In this research, findinganswers for these questions has been aimed and the study has been done accordingly.Within the coverage of the research, chapters of the Balkan Wars subject inseven history textbooks were taught between the years 1930 and 2009, and also aretaught at present in Turkey and in Balkan countries were investigated. By makingtranslation of the related chapters of the textbooks, written in Balkan languages, intoTurkish, examination of the subject was done in detail.As a result of this research, it was determined that the subject of Balkan Warshas wider coverage in educational curriculum in Balkan countries in comparison toTurkey but the several examples of misuses of history take place in these curriculumson behalf of historical reality and the subject of Balkan Wars has not been consideredviimportant adequately. It is aimed that the findings of this research and solutionproposals deducted from these findings will be used for writing new textbooks.Besides, it is also aimed that to fill the important gap in the literature with this study.