Üniversite öğrencilerinin başarı amaç oryantasyonlarının stresle başa çıkma tarzları, duygulanım durumları ve akademik başarılarına göre incelenmesi
The analysis of achievement goal orientations of university students according to coping style, emotionality and academic achievement
  1. Tez No: 234452
  2. Yazar: HATİCE ÇELİK MENDERES
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı amaç oryantasyonu, akademik başarı, duygulanım, stresle başa çıkma yöntemleri, Achievement goal orientation, academic achievement, emotionality, coping style
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin başarı amaç oryantasyonlarının; duygulanım durumlarına, akademik başarılarına, cinsiyetlerine ve sınıflarına göre değişip değişmediğini ve stresle başa çıkma yöntemleri ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmış betimsel bir çalışmadır.Araştırma grubu; 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Gazi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 506 kişiden oluşmaktadır.Öğrencilerin başarı amaç oryantasyonları ?Başarı Amaç Oryantasyonları Ölçeği? ile, stresle başa çıkma yöntemleri ?Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği? ile ve duygulanım durumları ?Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği? ile belirlenmiştir.Verilerin çözümlenmesinde öğrenciler bağımsız değişkenlerin boyutlarına göre gruplara ayrılmış, gruplar iki olduğu durumlarda t- testinden, ikiden çok olduğu durumlarda F- testinden yararlanılmış ve F değerinin önemli olması durumlarında farkın kaynağını belirlemek için Tukey-Kramer testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ile incelemiştir. Anlamlılık düzeyi ? = 0.05 olarak seçilmiştir.Araştırma sonucunda;Öğrenme oryantasyonlu öğrencilerin güvenli, iyimser ve sosyal başa çıkma stratejilerini daha fazla kullandıkları çaresiz ve boyun eğici başa çıkma stratejilerini daha az kullandıkları; performans-yaklaşma oryantasyonlu öğrencilerin güvenli ve çaresiz başa çıkma stratejilerini daha fazla kullandıkları ve performans-kaçınma oryantasyonlu öğrencilerin çaresiz ve boyun eğici başa çıkma stratejilerini daha fazla kullandıkları;Pozitif duygulanımlı öğrencilerin, öğrenme ve performans-yaklaşma oryantasyonlarını, negatif duygulanımlı öğrencilerin ise performans-kaçınma oryantasyonunu daha fazla benimsedikleri;Akademik başarısı yüksek öğrencilerin öğrenme oryantasyonunu daha fazla benimsedikleri,Üniversite öğrencilerinin başarı amaç oryantasyonlarının cinsiyete göre değişmediği;Dördüncü sınıftaki öğrencilerin öğrenme amaç oryantasyonunu daha fazla benimsedikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study aims to investigate whether the achievement goal orientations of university students changing according to gender, class, academic success, affectivity and methods of coping with stress.The research has been done on 506 üniversity students.In order to determine the achievement goal orientation ?Achievement Goal Orientation Scale?, to determine the method of coping with stress ?Strategies of Coping with Stress Scale? and to determine the affectivity situation ?Positive and Negative Affectivity Schedule? were used. When the datas are analyzing, the students were separated according to level of independent variables. While the number of groups are two t-test, in the situation of more than two one-way anova (F-test) were used. For the situation of significant F value, Tukey- Kramer Test was used. The significance level was choosen as ? = 0.05.At the end of this research:There is an important difference between methods of coping with stress and learning goal orientation, performance approach and performance-avoidance. While the students who have positive affectivity are interiorizing performance approach goal orientation, the students having negative affectivity are interiorizing performance avoidance goal orientation. There is an important difference between academic success of university students and learning goal orientation. There is no important significant differences between student?s achievement goal orientation belong to genders. There is a significant difference between class of university students.