Ergenlerde saldırganlığın madde bağımlılığı ve diğer değişkenlerle ilişkisi
Relatıon of Aggressıveness with Drug Addıctıon and Other Variables in Adolescents
- Tez No: 234453
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, saldırganlık, ergenler, cezaevi, Drug Addiction, Aggressiveness, Adolescents, Prison
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, ergenler arasında saldırganlığın, madde bağımlılığı ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmış bir araştırmadır. Bununla beraber, cinsiyet, SED, eğitim düzeyi, örgün eğitimde öğrenci olma veya cezaevinde bulunma durumu ile kullanılan madde türleri arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Araştırmada kullanılan Saldırganlık Ölçeği (Aggression Questionnaire) Buss ve Perry (1992) tarafından geliştirilmiştir.Araştırmanın evrenini, 2007-2008 yıllarında, ortaöğretim çağında örgün eğitim kurumundaki 160 öğrenci ile cezaevinde bulunan 100 hükümlü-tutuklu ergen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi hem ortaöğretim okullarında hem cezaevinde bulunan ergenlerden tesadüfî örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Veriler, SPSS 15.0 istatistiksel çözümleme programı aracılığıyla analiz edilmiştir ve aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.Araştırmada kullanılan madde türlerinin dağılımı incelendiğinde; ergenlerin en fazla esrar kullandıkları ortaya çıkmıştır. Madde bağımlılığı ile saldırganlık, cinsiyet, saldırganlık alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu; buna karşın madde türü, SED, eğitim düzeyi, örgün eğitimde ya da cezaevinde bulunma durumu arasında anlamlı bir ilişki olmadığı; madde türü ile bütün değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olmadığı; saldırganlık alt boyutları ile eğitim düzeyi, madde türü arasında anlamlı bir ilişki olmadığı; ancak SED, cinsiyet, örgün eğitimde ya da cezaevinde bulunma durumu ve madde kullanımı arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine the relation aggressiveness and drug addiction among adolescents. In addition, relations between gender, socio-economic status, education levels, being in a prison and in a formal education, substance kinds are examined. Aggressiveness Questionnaire (Buss and Perry, 1992), used in this research.Research population is composed of adolescents who are in secondary education, formal educational institution and adolescents in prison in 2007-2008. Sample of research was chosen with random sample method from 160 adolescents in secondary schools and 100 convicted and arrested adolescents in prison.The data were analyzed by running Statistical Package for Social Sciences (SPSS) program, and were achieved the results below:It was concluded that among the distribution of used drug kinds, they use mostly dope. The relationship between drug use and aggressiveness, gender, aggressiveness dimensions was significant; on the other hand the relationship between drug kinds, socio-economic status, education levels, being in a prison and in a formal education was not significant; the relationship between drug kinds and all variables was not significant. The relationship between aggressiveness dimensions and education levels, drug kinds was not significant; but there was a relationship between socio-economic status, gender, being in a prison and in a formal education and drug use.