Üniversite sınavına hazırlanan ergenlerin psikolojik yardım aramaya gönüllülük düzeyleri
Willingness level of psychological help seeking of adolescents who are studying for university entrance exam
- Tez No: 234454
 - Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ERKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Üniversite Sınavına Hazırlanan Ergenler, Psikolojik Yardım Aramaya Gönüllülük, Bağlanma Stilleri, Kendini Saklama, Özsaygı, Adolescents Who Are Studying for University Entrance Exam, Willingness To Help Seeking, Attachment Styles, Self-Concealment, Self Esteem
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
 - Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, üniversite sınavına hazırlanan ergenlerin psikolojik yardım aramaya gönüllülük düzeylerinin; bağlanma stilleri, kendini saklama ve öz saygı açısından açıklanabilirliğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma grubunu Ankara ilinde üniversite sınavına hazırlanan ergenlerden tesadüfi yöntemle seçilen 400 (277 kız 123 erkek) öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada; öğrencilerin psikolojik yardım aramaya gönüllülük düzeylerini ölçmek amacıyla problem alanları ölçeği maddeleri yardım aramaya gönüllük formuna dönüştürülerek Çankaya, Sürücü ve Altun (2007) tarafından oluşturulan ?Psikolojik Yardım Aramaya Gönüllülük Ölçeği?, bağlanma stillerini ölçmek amaçlı Griffin ve Bartholomew (1994) tarafından geliştirilen ?İlişki Ölçekleri Anketi?, kendini saklama davranışını ölçmek için Larson (1990) tarafından geliştirilen Güngör, Terzi ve Erdayı (2007) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Kendini Saklama Ölçeği?, benlik saygısını ölçmek amacıyla da Coopersmith (1959) tarafından geliştirilen ?Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri? kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, Çoklu Regresyon teknikleri kullanılmıştır. Tüm veriler 0.01 ve 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.Araştırmada; psikolojik yardım aramaya gönüllülük ile bağlanma stillerinin alt boyutu olan güvenli bağlanma, korkulu bağlanma ve kayıtsız bağlanma arasında ayrıca psikolojik yardım aramaya gönüllülük ile kendini saklama ve özsaygı arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla birlikte üniversite sınavına hazırlanan ergenlerin güvenli ve korkulu bağlanma stilleri, kendini saklama davranışları ve öz saygı düzeyleri psikolojik yardım aramaya gönüllülüğü açıklamaktadır. Elde edilen bulgular, yapılan araştırmalarla yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyse the explicability of the willingness level of help seeking of adolescences who are studying for the university entrance exam in terms of attachment style, self concealment, and self esteem. Sample of the study consists of randomly chosen 400 (277 female and 123 male students.), who are studying for the university entrance exam in Ankara. In the study, `Willingness To Seek Help Scale? that was developed by Çankaya, Sürücü, and Altun (2007), is used by converting the items of problem scopes scale of related instrument into the willingness to help seeking form for measuring the students? willingness levels to help seeking , `Relation Scale Questionairre? that was developed by Griffin and Bartholomew (1994) is used for measuring students? attachment styles, ` Self Concealment Scale? that was developed by Larson (1990) and adapted to Turkish by Güngör, Terzi and Erdayı is used for measuring self concealment behaviour and `Coppersmith Self Esteem Inventory? that was developed by Coopersmith (1959) is used for measuring self esteem. In the analysis of data, Pearson Moments Cross Correlation, Multiple Regression was used. All data was tested on 0.01 and 0.05 signifance level.In the study, it has been confirmed that there is a significant relation between willingness of psychological help seeking and confident attachment, alarming attachment, and apathetic attachment which are sub-dimensions of attachment styles, there is also a relation between willingness of psychological help seeking and self concealment, and self esteem. In company of these consequences, confident and alarming attachment styles, self concealment behaviours, and self esteem levels of adolescents who are studying for university entrance exam explain the willingness to help seeking. Obtained findings have been interpreted by conducted researches and related suggestions have been made.