Kadın iç giyim mamül ölçülerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A study regarding to indicate woman underwear end product size
  1. Tez No: 234476
  2. Yazar: SEÇİL BAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BİRSEN ÇİLEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İçgiyim, Mamul Ölçü, Ürün Ölçüsü, Sütyen, Külot, Underwear, EndProduct Measure, Product Measure, Bra, Panty
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Globalleşen dünya ekonomisinde iç giyim üreticisi firmalarının mamul-vücut uyumunu göz ardı etmeleri söz konusu değildir. Bu amaçla firmaların müşteri memnuniyetini sağlaması ve rekabet ortamında kaliteyi koruması için; hedef kullanıcılarının vücut ölçülerine uygun mamuller hazırlamaları gerekmektedir.Bu çalışmanın temel amacı standart Türk kadını vücut ölçülerinden sutyen ve külot ürünleri için mamul ölçüleri oluşturmaktır. Araştırma sonucunda elde edilen iç giyim mamul ölçülerinin üretici firmalar tarafından kullanılmasıyla mamul-vücut uyumunun sağlanması ve kullanıcı memnuniyetinin artması beklenmektedir.Çalışmanın verilerini elde etmek amacıyla Çileroğlu tarafından geliştirilen İç Giyim Üretimine Yönelik Kadın Beden Ölçüleri kullanılmıştır. Mamul ölçüleri oluşturmak üzere vücut ölçülerini en iyi test edebileceği düşünülen sutyen ve külot modelleri seçilmiştir. Seçilen sutyen ve külot modelleri için müller biçki sistemi kullanılarak üretim kalıpları hazırlanmıştır. Hazırlanan kalıplarla seçilen beden ve kap ölçülerinde 3 aşamada prototip dikimi yapılmış, her bir aşamada yapılan mamuller denenerek düzeltmeler yapılması sonucunda uygun mamul ölçülerine dönüştürülmüştür. Prototipler değerlendirme formu kullanılarak kontrol edilmiştir. Üretilen iç çamaşırı örnekleri aynı sutyen bedenine ve farklı boy ile kiloya sahip 80 kadın üzerinde denenmiş tam uyum sağladığı belirlenmiştir. Elde edilen mamul ölçülerin vücut ölçülerinden ve iç piyasada kullanılan mamul ölçülerinden farklı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering the global economy, it is not possible for the underwear manufacturers to ignore product-body unison. So it is essential for these companies to design products , well-matched with their target customers? body type , to be able to satisfy them and keep the quality level high in this competitive occasionMain propose of this study is to establish bra and panty sizes suitable for Türkish women body measures. Being used the underwear product meausures , gained from this research , by manufacturers is expected to increase the customer satisfaction and provide product-body unison.To gain the datas of research `? Women Body Measures Aimed To Underwear Production?? , developed by Çileroğlu , was followed up. The styles of bra?s and panties were chosen, to be able to establish end product measures , which are believed to test the body measures best. Production templates were prepared by using `?müler?? sawing system for chosen bra and pany styles. 3 prototype sewing processes were made by these templates in indicated body and cap measures. The measures of products , which produced in each process , were corrected by being tested and transformed to suitable product measures. The prototypes were controlled by using evaluation forms. The samples were tested on 80 women , who have the same bra size but different weights ? heights and matched perfectly on them. It was indicated that, gained product measures are different from body and product measures which are used in public markets.