Avrupa Birliği'nin yeni üye ülkeleri (Bulgaristan ve Romanya) ve Türkiye: Rekabet gücü analizi
New member countries of the European Union (Bulgaria and Romania) and Turkey: Analysis of competition power
  1. Tez No: 234494
  2. Yazar: ÖZGE TUĞBA BAKLACIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE AYNAGÖZ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Bulgaristan ve Romanya, Türkiye, Rekabet Gücü, European Union, Bulgaria and Romania, Turkey, Competition Power
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada Türkiye ve Avrupa Birliği'ne 1 Ocak 2007 tarihinde üye olan Bulgaristan ve Romanya'nın, Avrupa Birliği piyasasındaki rekabet güçlerinin 1993-2004 dönemi için sektör grupları düzeyinde SITC Rev. 3 sınıflandırması kullanılarak ve Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) endeksi yardımıyla analiz edilmesi amaçlanmıştır.Çalışmada öncelikle AB'nin iki yeni üyesi olan Bulgaristan ve Romanya'nın dönüşüm öncesi ve sonrası ekonomik ve siyasi yapısı incelenmiş, daha sonra her iki ülkenin AB'ne üyelik süreçlerinden bahsedilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin AB'ne adaylık süreci değerlendirilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Türkiye'nin AB piyasasında Bulgaristan ve Romanya'ya karşı rekabet gücü analiz edilmiştir.Yapılan hesaplamalar sonucunda, Türkiye'nin Bulgaristan'a karşı ele alınan dönemde (1993-2004) genel olarak tarım ve enerji sektöründe bir rekabet avantajı bulunmadığı, sanayi sektöründe ise 2001 yılından itibaren bir rekabet avantajına sahip olduğu görülmüştür. Türkiye'nin Romanya'ya karşı ise ele alınan dönemde (1993-2004) genel olarak tarım sektöründe bir rekabet avantajının bulunmasına rağmen söz konusu rekabet üstünlüğünün enerji ve sanayi sektörlerinde bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, analysis of the competition power of Turkey versus Bulgaria and Romania, which become members of the European Union on January 1st of 2007, at the European Union market is aimed by using SITC Rev. 3 classification at the sector groups level for the period between 1993-2004 and by means of Revealed Comparative Advantage (RCA) Index.Firstly, economical and political structures of two new EU member countries, Bulgaria and Romania, before and after the transformation are inverstigated in the study, and then the EU membership processes of both countries are mentioned. Furthermore, the assesment of the EU candidacy process of Turkey is made. In the last part of the study, Turkey?s competition power versus Bulgaria and Romania at the EU market is analyzed.As a result of the calculations performed, it is seen that in the period considered (1993-1994), Turkey does not have a competitive advantage over Bulgaria in the agriculture and energy sectors, whereas Turkey has a competitive advantage in the industry sector since the year 2001. It is also concluded that in the period considered (1993-2004), although Turkey has a competitive advantage over Romania in the agriculture sector, a competitive advantage of Turkey does not exist in the energy and industry sectors.