Türk ve Ukrayna Hukukunda joint venture sözleşmesinde tarafların hak ve borçları
Rights and duties of the joint venture companies in the jurisdiction systems of Turkey and Ukraine
- Tez No: 234517
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Joint Venture, Müşterek Girişim, Ortak Girişim, Ukrayna'da Joint Venture
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Dünyada büyük projelerinin gerçekleştirme maksadıyla kurulan ve faaliyet gösteren Joint Venture ortaklıkları, hızla yayılmaya başlamıştır. Özellikle küreselleşme neticesinde diş ticarette sınırlarının silinmesinden kaynaklanan bu durum, müteşebbislerin bir araya gelmesini ve ticari faaliyetlerde bulunmasına kolaylık sağlamıştır. İncelemiş olduğumuz konu Türkiye ve Ukrayna hukuklarında Joint Venture ortaklarının hak ve borçlarıdır. Bu çalışma ile iki devlet arasındaki konuya müteallik düzenlemelerin ortaya koyarak uygulamalardaki benzer ve farklı yönlerinin tespiti ile hukuk literatürüne bir nebze katkı sağlayacak bilgi verilmeye amaçlanmıştır.Her iki ülkenin Joint Venture yasal düzenlenmesi bulunmaktadır. Türkiye'de bu ortaklık Borçlar Kanununda düzenlemiştir. Ukrayna hukukunda ise Ukrayna Vatandaşlar Kanununun arasında yasal mesnedine kavuşmuştur. Ancak yaklaşık on beş sene önce Sovyetler Bloğu'ndan ayrılan Ukrayna cumhuriyetinin tamamlanmış hukuk altyapısına kavuştuğunu henüz söylememiz güçtür. Bununla birlikte, yabancı yatırımcıları çekmek maksadı ile Ukrayna Vatandaşlar Kanununda Türkiye Borçlar Kanunundaki düzenlemelerin aksine Joint Venture ortaklığa yer verilmiş olmakla birlikte tam açıklayıcı mesnedine kavuşturulmamıştır. Yasal düzenlemelerde boşlukları Türk hukukun doktrin görüşlere yer verilerek boşluklar doldurulmaya çalışılmıştır.Çalışmamızın başında Joint Venture müessesi ile ilgili genel bilgiye verildikten sonra mukayeseli olarak idare, temsil ve ortaklığın sonında tarafların hak ve borçları konusu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ibragymov, Seyt ? Abla. Rights and Duties Of The Joint Venture Companies in The Jurisdiction Systems Of Turkey And Ukraine, Master?s Thesis, Ankara, 2009Joint Venture companies, which were based with an aim of carrying out great projects and are active in the world, have begun to spread rapidly. Especially with the globalization, when the international bounds are driven out, businessmen have gained a possibility of organize these projects together. The issues we have investigated are rights and duties of the Joint Venture companies in the jurisdiction systems of Turkey and Ukraine. While carrying out the piece, finding out of the similar changes and practises of the systems of the mentioned countries and the information that might be useful in the jurisdiction literature had been determined as the goals.The legal insertions concerning the Joint Venture are present in the both countries. In Turkey, these insertions have been made among the paragraphs of the Law of Duties. Whereas in Ukraine, they have been inserted among the paragraphs of the Civil Law of Ukraine. However, having been founded nearly fifteen years ago with the collapse of the Soviet Union, it cannot be said that Ukraine has reached the legal base completely. Despite, in contrast to the Law of Duties of Turkey, the Civil Law of Ukraine has not stated the insertions profoundly in order to draw foriegn investors. Yet, in case of revelation of gaps in the system, the experience of Turkey can be the light in the ways to fill them.In the part one, after the definition and the historical process of the Joint Ventury, based with the canons of the simple company, an evaluation of the similar foundations has been carried out.In the work, it has been witnessed that in Turkey and Ukraine the sides' rights and duties were quite similar; whereas companions' representation and usage of the companies were different.By clarifying these, the work finishes with the explanation of the differences in the establishment of similar aspects of the sides together with the ending of the Joint Venture companies.Key words1.Joint Venture2.Partnership3.Consortium4.Joint Venture in Ukraine