Sınıf öğretmenlerinin hizmet içi eğitime ilişkin görüşleri (Konya/Karapınar ilçesi örneği)
Thoughts of classroom teachers about in-service-training (Sample of Konya/Karapınar district)
  1. Tez No: 234583
  2. Yazar: AYŞE ÜLKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE MENTİŞ TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretim, Hizmet İçi Eğitim, Hizmet İçiEğitim Faaliyetleri, Sınıf Öğretmeni, Education, Teaching, In-service-training, In-servicetrainingactivities, classroom teacher
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okullarında görev yapan sınıföğretmenlerinin hizmet içi eğitime ilişkin görüşlerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Araştırma tarama modeli kullanılarak yapılan nitel biraraştırmadır. Çalışmanın evrenini 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Konya iliKarapınar ilçe merkezinde bulunan 14 ilköğretim okulunda görev yapan 119sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Örneklemi her okuldan anketleri gönüllüolarak cevaplayan 75 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmanın verileriaraştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ile elde edilmiştir. Verilerinanalizinde bir nitel araştırma tekniği olan ?betimsel analiz? yöntemi ile nicelaraştırma tekniklerinden olan yüzde (%) ve frekans (n) kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre hizmet içi eğitim, özellikleöğretmenlerin yeniliklerden haberdar olmaları için gereklidir. Hizmet içi eğitimfaaliyetlerine katılım bazen gönülsüz olmakla birlikte genelde gönüllü olarakgerçekleşmektedir. Katılımın gönüllü olmasının en önemli nedeni olarak MilliEğitim Bakanlığı'nın İLSİS modülünden öğretmenlerin katılmak istediklerifaaliyetlere kişisel başvuru yapabilmeleri gösterilmiştir. Hizmet içi eğitimözellikle öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimine, yeni müfredatprogramlarını uygulamalarına katkı sağlamaktadır. Hizmet içi eğitimfaaliyetleri yapıldıkları yer ve zaman bakımından öğretmenler tarafındanyetersiz bulunmuştur. Faaliyetler için en uygun yer öğretmenlerin kolayulaşabileceği görev yapılan bölge olarak gösterilirken en uygun zaman ise tatildönemleri olarak belirtilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerden alınanöneriler ışığında hizmet içi eğitim faaliyetlerinin daha etkin ve yararlıolabilmesi için öncelikle; faaliyetlerde görev alacak öğretici kişiler yeterliolmalı, faaliyetlerin yapılacağı yer ve zaman iyi ayarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to define thoughts of classroom teachersworking in primary schools about in-service-training. This is a qualitativeresearch which is done by using scanning model. Universe of the researchconsists of 119 classroom teachers who were teaching in 14 primary schools inthe center of Karapınar district of Konya province in 2007-2008 academic year.Sampling constitutes of 75 teachers who answered the questionnaire voluntarily.Data of the research is obtained by questionnaire formed by the researcher. Inthe analysis of data, a type of qualitative research method ?descriptive analysis?and types of quantitative research percentage (%) and frequency (n) are used.According to data obtained from research, in-service-training isespecially important for teachers to keep track of improvements. Sometimes,participation to in-service-training takes place reluctantly, but in general ittakes place voluntarily. The most important reason why participation isvoluntary is shown as teacher can apply activities that they are going to attendfrom ILSIS module of Ministry of Education. In-service-training contributesespecially to profession and personal development of teachers and their abilityto track new curriculum programs. In-service-training activities are found to beinsufficient in terms of place and time. While the most appropriate place foractivities is shown as the place where they work and the most appropriate timeis holiday period. In the light of thoughts of teachers who participated in theresearch, first of all instructors who are going to be recruited in the acitiviesshould be sufficient and the places and the date in which the activities are goingto take place should be well organized for the sake of efficiency, andeffectiveness of activities.